Nema ništa lepše nego kada tokom zime otvorite teglu ukusnog džema, kompota ili slakog pa se počastite i vratite u one lepe tople dane
Pored džema od kajsija, kompot od kajsija je nešto što zaista zaslužuje da se nađe na policama vašeg frizidera ili ostave.
Kajsije su u samom jeku i sada je pravo vreme da neke od sočih plodova sačuvate i za zimu.
Kompot od kajsija se brzo pravi, ne zahteva nikakvo predznanje, a rezultat će vas oduševiti.
Evo kako da naparavite ovu ukusnu poslasticu u kojoj možete uživati tokom cele zime.
Potrebno je:
- kajsije (koliko želite, u teglu može da stane 5,6 komada)
- voda
- šećer
Priprema:
Za prirpemu kompota potrebne su vam kajsije koje su malo tvrđe, ne skroz zrele kao za džem.
Uzmite kajsije, operite i prepolovite, a zatim izvadite koštice. Ređajte u teglu tako da ih ne nabijate, potrebno je da budu lepo raspoređene.
Zatim u teglu sipajte vodu, skoro do vrha. Pospite šećerom i zatvorite.
Pripremite šerpu u kojoj ćete ih kuvati. Na dno šerpe stavite krpu kako tegle ne bi tokom zagrevanja popucale.
Poređajte šerpe i naspite vodu, pa pustite da se zagreva. Nakon što proključa potrebno je da ključa oko 10 do 15 minuta, nikako više.
Nakon tog vremena, izvadite tegle i odložite u ostavu.To je sve, sada možete da uživate u plodovima svog truda.