RECEPT

UKUSNA POSLASTICA ZA KOJOM JE POLUDEO SVET: Kremasti ČEŠKI KOLAČ preliven čokoladom pravi se brzo i lako i uspeva SVIMA!

0

Jednostavo i brzo se pravi, nema domaćice kojoj do sada nije uspeo ovaj divni desert

foto: Profimedia
foto: Profimedia


Fini kremasti češki kolač preliven čokoladom je baš ono što vam danas treba. Reklo bi se "ništa naročito", ali ovaj tradicionalni desert veoma je popularan u republici poznatoj po pivu i očaravajućoj arhitekturi.

 

Potrebno je za patišpanj: 6 jaja; 6 kašika šećera; 3 kašika kakaoa; 5 kašika brašna.

 

Potrebno je za fil: 7 kašika šećera; 250 mililitara vode; pola litra mleka; 250 grama šećera; 1 vanilin šećer; 250 grama margarina; 7 kašika brašna; 250 grama šećera u prahu

 

Za čokoladni preliv: 100 grama čokolade za kuvanje

 

Način pripreme:

 

Pripremamo patišpanj. U sud za mućenje polupamo jaja, dodamo šećer i mutimo mikserom dok se šećer ne rastopi.

 

Zatim dodamo brašno, kakao i mešamo varjačom dok ne dobijemo homogenu smesu. Pravougaonu tepsiju obložimo kuvarskim papirom i preručimo testo u tepsiju. Pečemo 15 minuta na 180 stepeni.


Pripremamo fil tako što u šerpu na šporetu sipamo 250 mililitara mleka, dodamo 7 kašika šećera i vanilin šećer. U preostalih 250 mililitara mleka dodamo brašno i promešamo žicom za mućenje. Neprekidno mešajući žicom u
provrelo mleko sipamo razmekšano brašno. Kada krem dobije potrebnu gustinu sklonimo šerpu sa šporeta. Ostavimo krem da se ohladi.
U drugu šerpu na šporetu sipamo vodu i dodamo 250 grama šećera. Kada šerbet provri sklonimo šerpu sa šporeta.

 

U sud za mućenje stavimo margarin, šećer u prahu i mutimo mikserom dok margarin ne postane penast. Zatim dodamo ohlađen krem i mutimo dok se fil ne sjedini. Ispečenom patišpanju odstranimo papir i prelijemo ohlađenim šerbetom. Zatim nanesemo fil.

 

Čokoladu lomimo na parčiće i stavimo da se topi na pari. Sipamo i malo ulja da čokolada dobije sjaj. Kolač sečemo na kocke, pa ih serviramo na tanjir i dekorišemo rastopljenim čokoladnim prelivom.

 

 

makonda-tracker