ovako ih još niste koristili!

Mekana, sočna i božanstvenog ukusa: Brza čokoladna TORTA OD TIKVICA (RECEPT)

Ako obožavate da pravite jela od tikvica, obavezno probajte da ih dodate poslasticama! One su savršena zamena za fil, a ukus je veličanstven.

foto: Dream79/Shutterstock

Sezona tikvica je u punom jeku, pa svakodnevno otkrivamo nove recepte čija je glavna zvezda ovo sočno i ukusno povrće. One najčešće koriste za musaku i pohovanje, a tu su i brojni trikovi za punjenje tikvica sirom ili mlevenom mesom.

 

Međutim, ono što većina ne zna jeste da su tikvice pogodne i za recepte za domaće poslastice, u kojima mogu da se "ponašaju" kao najukusniji i najkremastiji fil!

 

* Torta od tikvica *


Sastojci:

 

  • 1,5 šolja mleka
  • 1 kašičica sirćeta
  • 3 šolje brašna
  • 70 grama kakaoa
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 šolja šećera
  • 1,5 šolja ispasirane jabuke
  • šolja iseckanih tikvica
  • čokolada za glazuru

 

foto: Shutterstock

Priprema


Zagrejte rernu na 180 stepeni.


U dubljoj činiji pomešajte mleko i sirće, pa dobro umutite i ostavite da odstoji.
U odvojenoj posudi pomešajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa sve dobro promašajte.


U prvu posudu, s mlekom i sirćetom, dodajte šećer i pasiranu jabuku. Potom sjedinie ovu smesu sa suvim sastojcima, uz neprestano mešanje kako se ne bi napravile grudvice.


Izlijte pola smese u kalup, podmazan ili obložen pek-papirom. Potom po vrhu poređajte kockice iseckane tikvice, pa to prelijte ostatkom smese.
Pecite najmanje pola sata.


Kad se malo prohladi, prelijte otopljenom čokoladom.