poći će vam voda na usta

Zdravije, ukusnije, a brže! 3 najbolja recepta za MUSAKU BEZ KROMPIRA

Jeste li znali da se prave musake poreklom s Orijenta uglavnom pripremaju bez krompira? Ove zdravije alternative imaju i bogatiji ukus, a priprema traje kraće!

foto: Oksana Mizina/Shutterstock

Potrebno vam je brzo prolećno i letnje jelo koje je ujedno lagano i zasitno? Musaka je pravi izbor!

 

Ipak, umesto standardne musake od krompira, koja se obično pravi na našim prostorima, sve su popularnije stare verzije musake, koje u osnovi imaju sočnije povrće!

 

 

Musaka od kupusa

 

foto: Shutterstock

Sastojci za deo s kupusom:

 

  • 1,5 kilogram kupusa
  • 1 šargarepa srednje veličine
  • 2 čena belog luka
  • 3 kašike ulja
  • so i biber po ukusu
  • ½ kašičice mlevene paprike

 

Sastojci za deo s mesom:

 

  • 500 grama mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašičica suvog začina
  • so i biber po ukusu
  • 3 kašike ulja


Preliv:

 

  • 2 jajeta
  • dve čaše jogurta
  • 100 mililitara mleka

 

Priprema


Sipajte u šerpu ulje, pa isecite kupus i stavite preko. Potom začinite i dinstajte uz dodavanje malo vode i mešanje. Dinstajte oko 40 minuta, a pred kraj dodajte beli luk, sitno seckan.


U dubljem tiganju na 3 kašike ulje propržite luk, začinite, pa dodajte mleveno meso i ostavite da se krčka.


Potom u posudi za pečenje ređajte kupus, pa mleveno meso, pa kupus i tako sve dok ne potrošite materijal.


Potom umutite jaja, dodajte jogurt i mleko, pa prelijte ovom smesom.
Pecite oko pola sata u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni.

 

Musaka od tikvica

 

foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • 1-1,3 kilograma tikvica
  • 500 grama mlevenog mesa
  • 2 šargarepe srednje veličine
  • 1 glavica crnog luka
  • so, biber, slatka mlevena paprika po ukusu

 

Za bešamel:

 

  • 30 gr putera
  • 2 kašike brašna
  • 400 ml mleka

 

Za preliv:

 

  • 4 jaja
  • 200 ml mleka

 

Priprema


Na malo ulja propržite litno seckan crni luk i šargarepu, pa dodajte meso i pržite kratko.


Potom za bešamel otopite puter i dodajte brašno, pa uz mešanje ugrejte dok ne pobeli. Zatim sipajte mleko, postepeno razređujući sos i na kraju začinite po ukusu.


Tikvice dobro operite i, ako želite, oljuštite, ali nije neophodno. Isecite na kolutove.


Posudu za pečenje premažite puterom, pa ređajte tikvice, pa preko mleveno meso i tako dok ne potrošite materijal.


Prelijte bešamel sosom i pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, pa dodajte umućena jaja s mlekom i prelijte. Po želji dodajte preko rendani kačkavalj. Pecite još pola sata.


Prava grčka musaka od plavog patlidžana

 

foto: Shutterstock

Sastojci:

 

 

  • 6 plavih patlidžana
  • maslinovo ulje
  • 700 grama jagnjećeg ili goveđeg mlevenog mesa
  • 2 glavice crvenog luka srednje veličine
  • 2-3 čena belog luka
  • 150 mililitara crnog vina
  • 400 mililitara paradajz sosa
  • kašičica šećera
  • so, biber, lovorov list po ukusu


Za bešamel sos:


800 mililitara mleka
100 grama putera
100 grama brašna
2 žumanceta
200 grama rendanog parmezana

 

Priprema

Očistite patlidžan i isecite ga na kriške debljine ne manje od jednog centimetra, pa dobro usolite i ostavite sa strane. Nakon što odstoji neko vreme, isperite ga i potom dobro iscedite. Nakon toga pržite kriške patlidžana na maslinovom ulju dok ne dobije finu boju, pa ih ređajte po papirnom ubrusu kako bi upio višak ulja.


Za sos od mesa


Zatim na maslinovom ulju prodinstajte crveni i beli luk, pa dodajte paradajz sok i, potom, meso. Dobro promešajte, pa posle pet minuta dinstanja sipajte i crno vino. Nakon što ono ispari, dodajte začine, a kad proključa smanjite na srednju vatru i ostavite da se krčka sve dok ne ispari tečni deo.


Za bešamel


U odvojenom tiganju na tihoj vatri istopite maslac, pa dodaje brašno i mešajte sve dok ne dobijete pastu, a onda dodajte malo po malo mleka, sve vreme mešajući. Sklonite s ringle. U odvojenoj činiji umutite žumanca sa solju, biberom i 100 grama parmezana, pa prelijte sos u tiganju i promešajte.


Ređanje i pečenje


Premažite dno vatrostalne posude maslinovim ulje, pa ređajte patlidžan, prelijte ga sosom od mesa, poravnajte, pa ponovo ređajte plavi patlidžan, opet ga prelijte sosom od mesa i tako sve dok ne potrošite materijal. Nakon toga prelijte sve bešamel sosom i pospite preostalih 100 grama parmezana.


Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni sve dok kora patlidžana ne dobije zlatnu boju, odnosno ne više od sat vremena.