fenomenalna poslastica

VRLO EKONOMIČAN, A FANTASTIČNOG UKUSA: Grčki POLITIKO kolač je nešto najsočnije što ćete probati (RECEPT)

1

Oduševiće vas ukusom!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Po orginalnom receptu mešaju se soda bikarbona i prašak za pecivo. Soda bikarbona korici da tamniju boju nakon što se ispeče, ali ako stavite više sode nego što treba ceo kolač miriše na jaja, iako u korici jaja nema uopšte. U ovom receptu nema sode, ali vi možete da dodate. Kolač takođe možete da prelijete agdom na dva načina, ili da kolač bude vreo, a agda hladna ili da je kolač hladan, a agda vrela, pa uradite kako je vama lakše.

 

Sastojci:

 

Za koru:

 

250 g griza

150 g šećera

300 ml mleka

1 kašičica praška za pecivo

½ kašičica mastika praha ili 1 kašičica vanila ekstrakta

 

Za agdu/sirup:

 

300 g šećera

300 ml vode

korica ½ limuna

 

Za fil:

 

1 l mleka

3 žumanca

200 g šećera

60 g gustina

60 g brašna

1 vanilin šećer

50 g putera

 

Priprema:


Za agdu/sirup: U šerpu sipajte vodu, šećer, vanilin šećer i koricu limuna. Kada proključa kuvajte još 3 minuta.

 

Za koru: Pomešajte griz sa praškom za pecivo, vanila ekstraktom (mastika prahom), šećer, mleko i promešajte. Sipajte u tepsiju dimenzija 27×27 cm, poravnajte i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C nekih 15-20 minuta. Vrelu koru izbockajte viljuškom, pa prelijte sirupom.

 

Za fil: Žumanca pomešajte sa vanilin šećerom, pa dodajte kašiku šećera, brašno i gustin. Sipajte malo mleka i mešajte. Dodajte još malo mleka, jer treba da dobijete smesu gustine kao za palačinke. Ostalo mleko i šećer sipajte u šerpu i zagrejte (nemojte da proključa). Dodajte smesu sa žumancima i kuvajte, konstantno mešajući dok se ne zgusne. U vreo fil dodajte margarin i promešajte dok se ne sjedini. Sipajte vreo fil preko kore. Pospite sa cimetom u prahu i ostavite nekih pola sata da odmori, pa možete da jedete.

makonda-tracker