Šveđani imaju jedan običaj koji je nama na Balkanu dobro poznat, a njega prate i slatki zalogaji ulepšani bademima
U Švedskoj postoji malo poznat običaj po imenu "fika", koji u grubom prevodu znači "piti kafu", ali Šveđani dobro znaju da je fika mnogo više od toga!
Ovaj ritual podrazumeva ćakanje s prijateljima uz kaficu i ukusne slatke zalogaje, a nama je na ovim prostorima i te kako poznat!
Među brojnim slatkišima koji se u Švedskoj pripremaju za uživanje u fiki jeste i čuvena švedska torta od badema, poslastica koja se priprema brzo i jednostavno, a pruža bogat i neponovljiv ukus.
Najbolje od svega je što ćete sve završiti za deset minuta, a onda vam ostaje samo da nestrpljivo cupkate pored rerne i čekate svoj novi omiljeni slatkiš!
Sastojci:
- 150 grama šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 2 velika jajeta
- 1 limun
- ¼ kašičice soli
- ½ kašičice ekstrakta badema
- 130 grama brašna
- ½ kesice praška za pecivo
- 8 kašika otopljenog putera
- 2 kašike sitno seckanih badema
Priprema
Pomešajte šećer i rendanu koru jednog limuna, pa ubacite u prethodno umućena jaja. Dodajte so i ekstrakt badema.
Umešajte otopljeni puter i brašno i mutite najslabijom brzinom miksera jedan minut.
Podmažite kalup za pečenje ili ga obložite pek-papirom, pa poprskajte dno kristal šećerom i sitno sečenim bademima. Zatim izlijte smesu preko i pecite 25 minuta u rerni pregodno zagrejanoj na 180 stepeni.
Po želji ukrasite listićima badema.