prste da poližeš

Bolja PIKANTNA KRILCA još niste probali: Trik je u MARINADI i načinu na koji ih pečete

Ako želite da napravite savršen roštilj jedna od najbitnih stvari jeste da meso dobro, dan ranije, izmarinirate.

foto: Shutterstock / primopiano

Bliži nam se 1.maj, vreme koje najčešće provodimo sa prijateljima u druženju, ali i uživanju u raznim gurmanskim pikanterijama.

 

Veliki broj ljudi se odlučuje da "raspali" roštilj i ispeče meso na njemu, a samo iskusni kulinarski majstori znaju da je tajna najukusnijeg roštilja upravo u marinadi.

 

 

Pravi specijalitet mogu biti i pileća krilca, još ako su reš pečena to će biti pravi pogodak. Ona se brzo ispeku, pa je potrebno da prilagodite vatru na roštilju kako krilca ne bi izgorela.

 

Evo kako da vam roštilj bude savršen:

 

- Marinirajte piletinu noć pre nego što planirate da pravite roštilj. Ako ipak ne stižete ranije, odvojite 20 minuta pre roštilja da bi ukusi upili u meso.

 

Dobra marinada obuhvata četiri komponente: limunov sok, sveže ili suvo začinsko bilje, masnoća (maslinovo ili neko drugo biljno ulje), med i so.

 

Ukoliko želite da imaju crvenkastu boju i budu možda i pomalo ljuta možete da dodate i malo ljute tucane ljute  ili obične paprike ili kašičicu čili sosa. 

 

Roštilj treba da bude vruć

 

Neka se roštilj prvo dobro zagreje, jer će Stavite ga na visoku temperaturu pre nego što na njega stavite marinirano meso.

 

Otopite meso na sobnoj temperaturi

 

Hladna piletina će se dosta stisnuti ako je odmah stavite na vrući roštilj, a isto tako ekstremna temperaturna razlika učiniće da meso bude žilavo. Zato izvadite piletinu iz frižidera dok se roštilj zagreva.