RECEPT

Specijalitet PRSTE DA POLIŽEŠ: Marinirani svinjski but u sosu od kajmaka

0

Uskršnja trpeza treba da bude bogata, a mnogi najviše vole kada se na njoj nađe neki sočni komad mesa.

foto: Shutterstock / BirdShutterB
foto: Shutterstock / BirdShutterB

Domaćice se trude da na velike praznike poput Uskrsa okupe porodicu oko zajedničke trpeze. Praznici su vreme za druženje, zbližavanje, ali i uživanje u raznim kulinarskim specijalitetima.

 

Ukoliko su vam dosadila obična jela pravo je vreme da probate da napravite nešto novo. Marinirani svinjski but sa kajmakom može da bude sjajan izbor za predstojeće praznike.

 

 

Za prirpemu vam neće trebati posebno umeće, samo se potrudite da izaberete kvalitetne namirnice i začine.

Potrebno je:

 

  • 600 g svinjskog vrata

 

Marinada:

 

  • 1 kašika soja sosa
  • 1 kašika vorčester sosa
  • 1 kašika kari sosa
  • 2 kašičice čili sosa
  • 1 kašičica meda
  • 1 kašičica dižon senfa
  • 1 kašičica bibera sa belim lukom
  • 1 kašičica dimljene aleve paprike
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • Osim toga pripremite i:
  • 50 g maslaca
  • 2 ispasirana čena belog luka
  • 2 cm izrendanog, svežeg, korena đumbira
  • 100 ml belog vina
  • 100 g kisele pavlake
  • 1 puna kašika kajmaka
  • 1/2 kg krompira

 

Priprema:

 

Marinada:

 

Sve sastojke za marinadu staviti u manju posudu i lepo izmešati. Svinjski vrat iseći na šnicle. Najbolje na tri dela, kako ne bi bilo pretanko. Svako parče mesa premazati marinadom, sa obe strane i složiti ih u posudu za pečenje.

 

Ostatak marinade sipati preko mesa. Posudu poklopiti i ostaviti u frižider, na jedan sat.

 

U veći tiganj staviti maslac da se rastopi, pa dodati beli luk i izrendani đumbir. Dinstati, dok luk ne pusti aromu. Potom odozgo staviti meso, iz marinade, a ostatak marinade sipati preko mesa. Polopiti tiganj i dinstati meso, na srednjoj temperaturi.


Krompir očistiti, iseći na veće kocke i staviti da se skuva. 


Meso je najbolje okretati na desetak minuta, kako bi se ujednačeno ispeklo sa svih strana. Posle pet minuta dinstanja sipati belo vino i nastaviti sa dinstanjem.

 

Kada ostane 1/3 tečnosti u tiganju izvaditi meso na tacnu. Onda mesu dodajte kiselu pavlaku i, kašiku, kajmaka. Izmešajte i dodajte skuvani i oceđeni, krompir.

 

Promešati. Između krompira rasporediti svinjski vrat. Poklopiti i, na tihoj temperaturi, dinstati, oko 10 minuta. Kada je gotovo izvadite masnoću koja je višak.

 

Napravite salatu po želji. Ručak je gotov. Prijatno. 

 

 

makonda-tracker