da li ste znali?

MASTER ŠEF OTKRIVA KAKO DA NAPRAVITE NAJBOLJI ROŠTILJ ZA PRVI MAJ: Ovi saveti su dragoceni za sve domaćine!

0

Roštilj mora da bude dobro zagrejan pre nego što ga prvi komad mesa dodirne.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Prvi maj se ne može zamisliti bez dobrog roštilja, koji se deli sa prijateljima, porodicom i gostima. Master kuvari otkrivaju kako da vam meso bude savršeno mekano i pečeno.

 

Zagrevanje roštilja

 

Roštilj mora, apsolutno mora, da bude dobro zagrejan pre nego što ga prvi komad mesa dodirne. Ako to ne uradite, meso će se neravnomerno i dugo peći. Osoba u društvu koja je zadužena za meso voli da se njime bavi, ali ne satima! Pročitajte i kako se pravi najukusniji domaći burger!

 

Čišćenje roštilja

 

Čim se roštilj zagreje, morate ga očistiti. Zagoreli komadići hrane nisu samo opasni po zdravlje, jer stoje "ko zna od kada", već mogu loše uticati i na meso koje danas pržite. Šta god da je zagorelo i ostalo na roštilju, uradiće jednu od dve stvari i nijedna nije dobra. Zalepiće se za vaše meso i poješćete zagoreli komadić, ili će uraditi upravo obrnuto - zalepiće se za meso tako da ne možete da ga odlepite, što znači da će najukusniji, karamelizovani komadi današnjeg mesa ostati na roštilju.

 

Podmazivanje roštilja

 

Nikada nemojte direktno mazati rešetke uljem ili slaninom. Ovo nogi rade, a velika je greška. Kada to uradite, masnoća će od vreline samo skliznuti sa rešetaka i kapati dole, gde će početi da stvara dim. Premažite uljem ili slaninom komade mesa, a ne sam roštilj.

 

Roštilj
foto: Shutterstock

Roštilj ima dve "zone"

 

Rasporedite ćumur tako da sa jedne strane imate direktnu vrelinu, a sa druge nešto slabiju. Nije svako meso predviđeno za pečenje na jakoj temperaturi, zbog čega profesionalni roštilj majstori stalno pomeraju ćumur tako da imaju topliju i hladniju zonu. Na toplijoj meso zapecite tako da se karamelizuje, i onda prebacite na hladniju da se dovrši pečenje. Na hladnijoj zoni možete peći i piletinu, tanje ražnjiće ili povrće kako ne bi zagoreli.

 

Koristite hvataljke

 

Nikada nemojte meso na roštilju bockati viljuškom, kao ni kada pržite meso u tiganju. Pljeskavice, ćevapi i kobasice zapekli su se spolja što je mesu napravilo koricu, ako previše bockate viljuškokm, svi sokovi će iscureti i dobićete suvo i žilavo meso.

 

Meso mora da odmori

 

Svaki komad mesa mora da provede najmanje pet minuta u poklopljenoj šerpi ili činiji pre nego što završi na tanjiru. Kada pečete meso, sokovi će se koncentrisati u njegovom centru. Ako ga odmah zasečete ili zagrizete, iscureće. Odmaranje mesa omogućava da se prirodni sokovi ponovo vrate u sve delove vašeg omiljenog specijaliteta.

 

 

 

makonda-tracker