BIRAJTE PAŽLJIVO

DOBRO RAZMISLITE pre nego što ih kupite: Najsočnije prolećno voće — na vrhu liste NAJOTROVNIJIH NAMIRNICA

Eksperti su dali odgovor na pitanje, koje voće i povrće sadrži najviše i najmanje pesticida.  

foto: Shuterstock

Američka radna grupa za zaštitu životne sredine Environmental Working Group (EWG) objavila je rezultate istraživanja koje uključuje dve liste – Dirty Dozen i Clean Fifteen na kojima se nalazi spisak konvencionalno uzgojenog voća i povrća za koje je ustanovljeno da sadrže najviše i najmanje pesticida u odnosu na organske plodove.

 

Ali šta potrošači mogu da urade sa tim informacijama? I koliko je zaista opasno da se jede voće i povrće koje u sebi sadrži pesticide? Ovde je sve što treba da znate, uključujući i to koliko je bezbedno da konzumirate svoje omiljene proizvode.

 

 

Šta je Dirty Dozen?

 

To je lista sa neorganiskim namirnicama, među kojima se nalaze one koje sadrže najviše pesticida. Ova lista ukazuje na to koji usevi se obično tretiraju s najvećom količinom raznovrsnih pesticida. Ona kupcima može da pomogne da prilikom kupovine voća i povrća izbegavaju pojedine namirnice i biraju one koje su organskog porekla i od lokalnih proizvođača.

 

Ovo je voće i povrće koje se nalazi na listi najzagađenijih namirnica:

 

  • Jagode
  • Spanać
  • Kelj
  • Nektarine
  • Jabuke
  • Grožđe
  • Višnje
  • Breskve
  • Kruške
  • Slatka i ljuta paprika
  • Celer
  • Paradajz

 

Povrćefoto: Profimedia

Clean Fifteen lista je lista voća i povrća koji imaju najmanji postotak pesticida u sebi. To su namirnice koje se gaje bez prevelike upotrebe hemikalija i drugih štetnih materija. 

 

Koje voće i povrće se nalazi na listi sa najmanje pesticida?

 

  • Avokado
  • Kukuruz
  • Ananas
  • Luk
  • Papaja
  • Slatki grašak (zamrznuti)
  • Plavi patlidžan
  • Špargla
  • Brokoli
  • Kupus
  • Kivi
  • Karfiol
  • Pečurke
  • Dinje
  • Kantalup (sorta dinje)

 

Povrćefoto: Profimedia

 

Ono što ćete primetiti je da većina ove bezbedne hrane obično ima tvrđu spoljašnjost, kožu ili ljusku koja se uklanja prilikom pripreme za jelo.

 

Iako je ponekad kupovina organskih proizvoda veliki udar na kućni budžet, možda je bolje kupiti manju količinu zdravih proizvoda, nego mnogo onih koji našem zdravlju donose mnogo više štete nego koristi.