icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

da li ste znali?

BUDITE PAŽJIVI PRI KONZUMACIJI OVIH NAMIRICA: Evo koje VOĆE i POVRĆE morate očistiti od ŠTETNIH materija!

Podeli:

Poljoprivrednici prskaju namirice nekoliko puta, te one mogu biti toksične po organizam.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Jedan od koraka ka zdravijem životu je i izbegavanje povrća i voća koje je tretirano pesticidima i ostalim hemijskim supstancama.

 

Što se tiče same organske hrane, to je upitno jer nikada nismo 100 posto sigurni koji su proizvodi zaista organski.

 

Švedski naučnici su dokazali da se insekti, fungicidi i regulatori rasta biljaka mogu nakupiti u telima dece i odraslih. Međutim, ako samo dve nedelje ne unosimo u organizam hranu koja je zagađena pesticidima, nivo ovih toksina u našem telu pada na nulu.

 

Važno je da izbegavamo hranu tretiranu pesticidima iz mnogo razloga.

Zdravlje mozga: U dokumentima iz 2008. godine se navodi da se brojni pesticidi smatraju neurotoskinima koji mogu da utiču na mozak sisara i ljudi.

 

Istraživanja su pokazala da postoji jaka povezanost između izloženosti pesticidima i Parkinsonove bolesti - hroničnog i progresivnog poremećaja kretanja.

 

Rizik od raka: Tokom 2015. godine, Međunarodna agencija za istraživanje raka, obavestila je javnost da glifosat - najčešće korišćeni pesticid na svetu, verovatno izaziva rak.

 

Odlaganje hrane, namirnice, hrana, voće, povrće, frižider, domaćinstvo
foto: Shutterstock

U izveštaju iz 2011. godine otkriveno je da je glifosat između 60% i 100% uzroka zagađenja vazduha. U Evropi, preko 40% podzemnih voda je pozitivno na glifosat, a Nemci su ovaj pesticid našli u ljudskom urinu. Glifosat je pronađen i u krvi ljudi pa čak i u majčinom mleku.

 

Zdravlje dece: Deca su podložnija toksinima od odraslih. Američka akademija za pedijatriju je upozorila da je izloženost pesticidima u ranom uzrastu povezana sa rakom kod dece, smanjenom kongitivnom funkcijom i problemima u ponašanju.

 

Istraživanja su pokazala da predškolska deca izložena pesticidima imaju manju izdržljivost, lošiju koordinaciju očiju i lošiju kratkoročnu memoriju od dece koja nisu bila izložena istom nivou toksina.

 

Da bi se smanjio rizik od ovih bolesti, preporuka je da se izbegava kupovina ovog voća i povrća, osim ako nije organsko ili proizvedeno u vašoj bašti (jer vi znate koliko prskate voće i čime ga prskate).

 

Jagode

Jabuke

Nektarine

Breskve

Celer

Grožđe

Trešnje

Spanać

Paradajz

Čeri paradajz

Krastavac

Paprika babura