OMILJENA VOĆKA

OVAKVE NE TREBA DA KUPUJETE: Evo kako razlikovati uvozne JAGODE od domaćih i odabrati samo NAJZDRAVIJE

0

Saznajte kako da odaberete najukusnije i najzdravije moguće jagode i uživate u još slađem proleću

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Maj je definitivno mesec kad ovo voće vlada pijacama i supermarketima. Međutim, kad ih kupimo, primećujemo da većina nema ni ukus ni miris, zbog čega nam je svima prva pomisao "Odakle su uopšte stigle?!".

 

Najčešće dolaze iz Španije, Grčke i Turske. Jagode iz uvoza stižu malo ranije nego one domaće, a preprodavci ih najčešće prepakuju i prodaju lažno tvrdeći da su uzgojene kod nas. Baš zato se i nameće pitanje kako prepoznati uvozne jagode.

 

Da ne živite u zabludi, i domaće jagode tretirane su pesticidima kako bi se zaštitile i što duže ostale sveže, ali ipak se od uvoznih najviše razlikuju po mirisu i ukusu. Domaće jagode imaju intenzivan, prepoznatljiv miris i slađe su i sočnije od uvoznih. Takođe, one nemaju jednak ukus na svim stranama jer ih sunčevi zraci ne obasjavaju ravnomerno tokom rasta.

 

Takođe, domaće jagode možemo prepoznati i po obliku. Retko kad su sve iste veličine i boje. Brže propadaju jer su tretirane s mnogo manje pesticida od uvoznih, koje se, da bi do nas stigle cele i sveže, dodatno tretiraju. Još jedna stvar koja odaje uvozne jagode je peteljka - na domaćim je uvek bledozelena, a takva je zato što su nedavno ubrane i pune su sitnih semenki.

 

Sveže su najbolje Za jagode važi da su bolje ako kraće stoje, jer se vitamin C i antioksidansi kojima obiluju gube stajanjem. Zapamtite, najzdravija je ona jagoda koja je sveže ubrana.

 

foto: Profimedia

Maloj deci ih treba davati oprezno jer postoji mogućnost da se, baš kao i kod odraslih, javi neka neželjena reakcija ili alergija, koju obično ne izaziva sama voćka, već pesticidi i slična sredstva kojima su prskane. Zato ih pre konzumiranja treba dobro oprati.

 

4 fantastična razloga zašto ih je dobro jesti:

 

1. Lek za sve

Jagode su bogate kalcijumom, magnezijumom i vitaminom C. Dobre su za lečenje probavnih smetnji, upale grla, ekcema i prehlada. Poseduju čak i svojstva analgetika pa su dobre i za sprečavanje glavobolje.

 

2. Ubrzavaju metabolizam

Bogate su protivupalnim i protivkancerogenim sastojcima jer sadrže mnogo antioksidanasa, polifenola, fitonutrijenata i vlakana. Ubrzavaju metabolizam, a istovremeno mogu biti od velike pomoći i vašem srcu.

 

3. Štite od UV zračenja

Ekstrakt jagode štiti od štetnog ultraljubičastog zračenja, povećava otpornost i smanjuje oštećenje DNK.

 

4. Nisu kalorične

Ovo voće ne sadrži puno kalorija, a olakšava mršavljenje, štiti nas od bolesti srca, snižava holesterol i poboljšava pamćenje.

 

Evo šta još o njima treba da znate.

 

 

 

 

 

makonda-tracker