Ne čekajte avgust

Gotove za tili čas, po receptu naših baka: Starinske KNEDLE SA SUVIM KAJSIJAMA (RECEPT)

Iako je varijanta sa šljivama najpopularnija, u prošlosti su i knedle ili gomboce s kajsijama bile jednako voljene, i to ne bez razloga! Slatke baš koliko treba, očaravajućeg ukusa, ove poslastice već na prvi zalogaj vraćaju u detinjstvo...

foto: Olena Rudenko / Alamy / Profimedia

Zvali ili knedle ili gomboce, jedno je sigurno — svi ih obožavamo!

Ova neodoljiva poslastica, koja potiče iz Austrougarskog carstva, jedna je od omiljenih na našim prostorima i spada u starinske recepte koji su obeležili svačije detinjstvo.


Mogu da se pripremaju sa šljivama i s kajsijama, ali ne morate da čekajte letnje mesece jer su i verzije knedli od suvog voća jednako ukusne i još slađe.

 

Sastojci:

 

  • 1 kg krompira
  • 500 grama belog brašna
  • 300 grama prezli
  • 300 grama suvih kajsija
  • 2-3 litra vode za kuvanje
  • 3-4 jajeta
  • 7 kašika ulja
  • 1 kašika putera
  • 8 kašika kristal šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • pola kašičice soli
  • pola kašičice cimeta i šećer za posipanje (po želji)

 

foto: Profimedia

Priprema


Stavite kajsije da odstoje oko 20 minuta u hladnoj vodi, pa ih izvadite i stavite na ubrus da se procede.


Oljuštite, isecite na četiri dela i skuvajte krompir. Potom ga, dok je još vruć, dobro umutite mikserom i postepeno dodajte jedno po jedno celo jaje. Zatim dodajte ulje i so, pa brašno i nastavite miksate manjom brzinom.


Stavite na ringlu veliku šerpu u kojoj će se kuvati knedle.


Oblikujte rukama knedle od smese s brašnom i krompirom, a u sredinu svake ubacite po jednu malo nabubrelu suvu kajsiju. Jednu po jednu, spuštajte knedle u ključalu vodu u šerpi i kuvajte sve dok ne isplivau na površinu, pa ređajte na rešetku ili ubrus da se ocede. Dok su još vruće, uvaljajte ih u prezle prethodno propržene na puteru.


Po želji, možete ih posuti šećerom ili cimetom.