magija na tanjiru

Remek-delo francuskog poslastičarstva: Vazdušaste PRINCES KROFNE koje se tope u ustima (RECEPT)

Zvali ih profiterole, ekleri ili princes krofne, ova francuska poslastica nije bez razloga jedna od omiljenih na svetu! Izgleda kao delo vrhunskih poslastičara, a zapravo se pravi veoma jednostavno, dok ukusom osvaja već na prvi kremasti zalogaj...

foto: Boyloso/Shutterstock

Prvi put se vazdušasto test za krofne pominje u starim kuvarima još u 16. veku, kada je šef kuhinje Katarine Mediči 1540. napravio smesu za svadbeno slavlje na dvoru vojvode Orleanskog. Upravo su od ovog testa stotinama godina kasnije — u 19. veku — napravljene profiterole, mekani slatkiš koji danas obožava ceo svet.

 


Iz Francuske je ovaj dezert, sastavljen od mlečnog fila i mekanog testa, osvojio planetu, a zanimljivo je da ga posebno cene Šveđani, koji imaju mnoštvo vrlo kreativnih recepata za princes krofne — za Božić prave crvene, za Uskrs žute, za svadbe bele, za Noć veštica narandžaste s pomorandžom... Ovo remek-delo francuske kuhinje dobilo je i svoju svetsku nedelju, koja se obeležava svake treće sedmice u septembru.


Kako napraviti ovu čarobnu poslasticu? Zapravo, veoma lako!


Recept za najbolje princes krofne


Sastojci


Za testo:

  • 6 kašika brašna
  • 3 jajeta srednje veličine
  • 200 mililitara vode
  • 100 mililitara ulja

 

Za fil:

  • 300 mililitara mleka
  • 3 kašike brašna
  • 5 kašika kristal šećera
  • 3 žumanceta
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 100 mililitara slatke pavlake
  • Dekoracija
  • šećer uprahu po potrebi


 

foto: Shutterstock

Priprema


Zagrejati rernu na 220 stepeni i obložiti tepsiju papirom za pečenje.


Testo


Pomešati vodu i ulje u šerpi i ostaviti da prkuva, potom skloniti s ringle i postepeno dodavati brašno, uz neprestano mućenje žicom. Kada smesa postane kompaktna i gusta, ostaviti da se hladi.
Kada bude topla do mlaka, uz mućenje mikserom postepeno dodavati jaja, pa sipati testo u špric ili kesu. Testo oblikovati špricem kružnim pokretima po pek-papiru, tako da napravite krofnice (počnite od sredine, pa širite krug i završite uvis). Peći najmanje 20 minuta ili dok ne porumene, bez otvaranja rerne do samog kraja, kako ne bi splasnule. Izvaditi i ostaviti da se hladi.


Fil


Staviti 200 mililitara mleka da prokuva, a odvojeno pomešati brašno, šećer i vanilin šećer, preostalih 100 mililitara mleka i žumanca. Kad mleko provri, dodati mu ovu smesu, dobro mešati dok se ne zgusne, pa skloniti da se hladi. Dok se fil hladi, umutiti slatku pavlaku, pa joj uz mućenje mikerom dodati ohlađen fil.


Dekoracija


Kad se krofnice ohlade, preseći ih horizontalno na pola, pa uz pomoć šprica napuniti filom i preklopiti kao sendvič.


Na kraju ukrasiti šećerom u prahu.