icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

oduševićete se

KREMAST, LUKSUZAN, NE PREVIŠE SLADAK: Francuski kolač PARIZ-BREST kojim biste fascinirali čak i profesionalne kuvare

Podeli:

Ostavićete utisak na svakoga ovom očaravajućom poslasticom koja se priprema lako, a izgleda i ukusna je kao da ju je pravio tim poslastičara

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Čuveni kolač, koji mnogi nazivaju luksuznom varijantom princes-krofni, popularizovao je poznati kuvar Tomas Keler, koji je predstavio svoju verziju u knjizi Bouchon Bakery.


Svoje neobično ime, kolač je dobio po čuvenoj biciklističkoj trci Pariz-Brest-Pariz, koja se organizuje od 1891. godine, a otud i njegov oblik — oblik točka. Postoje različite varijante kolača Pariz-Brest, i u glavnom se razlikuju po tome od čega je napravljen krem — neko preferira orahe, neko pistaće, neko lešnik... Varijanta koju ćemo vam mi predstaviti pravi se od lešnika i badema.

 


Sastojci


Za testo:

 

  • 150 grama brašna
  • 130 mililitara ulja
  • 250 mililitara vode
  • 2 kašičice šećera
  • 4 jajeta
  • prstohvat soli

 

Za fil:

 

  • 4 žumanceta
  • 6 decilitara mleka
  • 150 grama maslaca
  • 40 grama pudinga od vanile
  • 40 grama gustina
  • 6 kašika šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 4 kašike krema (koji ćete sami napraviti)


Za krem:

 

  • 100 grama lešnika
  • 30 grama badema
  • 130 grama šećera
  • Za posipanje:
  • šećer u prahu
  • listići badema

 


Priprema


Krem


Napravite karamel od šećera, potom dodajte lešnik i bademe i kratko propržite uz neprestano mešanje, a zatim prelijte dobijenu smesu u tanjir da se hladi. Onda je usitnite u aparatu za mlevenje oraha i na kraju stavite u blender sve dok ne dobijete tečan krem.


Fil


Umutite šećer i vanilin šećer, a potom dodajte puding, mleko i gustin. Kada sve dobro promešajte, prelijte u posudu u kojoj ćete sve skuvati kao puding. Nakon toga ostavite da se u potpunosti ohladi, ali prekrijte providnom folijom kako se na vrhu ne bi formirala korica. Nakon što se fil ohladi, dodajte mu umućeni maslac, a zatim i napravljeni krem. Izlijte u širi tanjir ili poslužavnik i ponovo prekrijte folijom.


Testo


U dubljoj šerpi pomešajte vodu, ulje, šećer i so. Postepeno dodajte brašno, uz neprestano mešanje, kako se ne bi napravite grudvice. Kad je smesa kompaktna, dodajte jaja (jedno po jedno), a sve dobro umutite mikserom. Nakon toga sipajte testo u špric za kolače.

 


Oblikovanje i pečenje kolača


Prekrijte pleh u kome će se kolač peći pek-papirom. Špricem na papiru nacrtajte krug od testa, veličine koje želite da bude kolač, a potom pređite preko tog sloja još jednim slojem testa. Pospite listićima badema.


Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 40 minuta. Nakon što se ispeče, isključite rernu, otvorite njena vrata i ostavite da odstoji još dva minuta, pa tek potom izvadite iz rerne. Nakon što se ovaj "točak" ohladi, presecite ga horizontalno na dve jednake polovite i napunite kremom, pa zatim vratite gornji sloj kako bi kolač izgledao kao sendvič ili princes-krofna. Pospite šećerom u prahu.
 

 

Inicijalizacija u toku...