Ostavićete utisak na svakoga ovom očaravajućom poslasticom koja se priprema lako, a izgleda i ukusna je kao da ju je pravio tim poslastičara
Čuveni kolač, koji mnogi nazivaju luksuznom varijantom princes-krofni, popularizovao je poznati kuvar Tomas Keler, koji je predstavio svoju verziju u knjizi Bouchon Bakery.
Svoje neobično ime, kolač je dobio po čuvenoj biciklističkoj trci Pariz-Brest-Pariz, koja se organizuje od 1891. godine, a otud i njegov oblik — oblik točka. Postoje različite varijante kolača Pariz-Brest, i u glavnom se razlikuju po tome od čega je napravljen krem — neko preferira orahe, neko pistaće, neko lešnik... Varijanta koju ćemo vam mi predstaviti pravi se od lešnika i badema.
Sastojci
Za testo:
- 150 grama brašna
- 130 mililitara ulja
- 250 mililitara vode
- 2 kašičice šećera
- 4 jajeta
- prstohvat soli
Za fil:
- 4 žumanceta
- 6 decilitara mleka
- 150 grama maslaca
- 40 grama pudinga od vanile
- 40 grama gustina
- 6 kašika šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 4 kašike krema (koji ćete sami napraviti)
Za krem:
- 100 grama lešnika
- 30 grama badema
- 130 grama šećera
- Za posipanje:
- šećer u prahu
- listići badema
Priprema
Krem
Napravite karamel od šećera, potom dodajte lešnik i bademe i kratko propržite uz neprestano mešanje, a zatim prelijte dobijenu smesu u tanjir da se hladi. Onda je usitnite u aparatu za mlevenje oraha i na kraju stavite u blender sve dok ne dobijete tečan krem.
Fil
Umutite šećer i vanilin šećer, a potom dodajte puding, mleko i gustin. Kada sve dobro promešajte, prelijte u posudu u kojoj ćete sve skuvati kao puding. Nakon toga ostavite da se u potpunosti ohladi, ali prekrijte providnom folijom kako se na vrhu ne bi formirala korica. Nakon što se fil ohladi, dodajte mu umućeni maslac, a zatim i napravljeni krem. Izlijte u širi tanjir ili poslužavnik i ponovo prekrijte folijom.
Testo
U dubljoj šerpi pomešajte vodu, ulje, šećer i so. Postepeno dodajte brašno, uz neprestano mešanje, kako se ne bi napravite grudvice. Kad je smesa kompaktna, dodajte jaja (jedno po jedno), a sve dobro umutite mikserom. Nakon toga sipajte testo u špric za kolače.
Oblikovanje i pečenje kolača
Prekrijte pleh u kome će se kolač peći pek-papirom. Špricem na papiru nacrtajte krug od testa, veličine koje želite da bude kolač, a potom pređite preko tog sloja još jednim slojem testa. Pospite listićima badema.
Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 40 minuta. Nakon što se ispeče, isključite rernu, otvorite njena vrata i ostavite da odstoji još dva minuta, pa tek potom izvadite iz rerne. Nakon što se ovaj "točak" ohladi, presecite ga horizontalno na dve jednake polovite i napunite kremom, pa zatim vratite gornji sloj kako bi kolač izgledao kao sendvič ili princes-krofna. Pospite šećerom u prahu.