eksplozija na nepcima

Od spoja čokolade i višanja ne može bolje: Najkremastiji MUS koji se topi u ustima i tako je BOŽANSTVEN (RECEPT)

0

Vazdušaste teksture, lagan i veličanstvenog ukusa, mus nije bez razloga jedna od omiljenih evropskih poslastica

foto: zefirchik06/Shutterstock
foto: zefirchik06/Shutterstock

Svačiji omiljeni kolač vrsnih francuskih poslastičara jedno je od pravih čuda u kuhinji ove zemlje! Decenijama se mus pravio i modifikovao dok nije dostigao savršenstvo, pre nego što je stigao u Ameriku krajem 18. veka, a u narednim decenijama je stekao još veću popularnost.


Bez obzira na to jede li se hladan ili topao, on predstavlja savršen spoj bogatog i punog ukusa i vazdušaste teksture, uz jedva primetne mehuriće u svojoj osnovi, koja kao da miluje nepca pri svakom zalogaju.


Najpopularniji je čokoladni musmousse au chocolat, koji se često kombinuje sa šumskim voćem ili seckanim voćkama koje imaju jak ukus i savršeno idu s bogatim čokoladnim šmekom. Ako nas pitate, od kombinacije čokolade s kuvanim višnjama ne može bolje!

 

Sastojci:

 

  • pola kilograma višanja
  • 300 mililitara šlaga
  • 2 kašičice ruma
  • 50 grama rendane čokolade

 

Za krem:

 

  • 180 grama čokolade
  • 80 mililitara mleka
  • 1 žumance
  • 3 belanceta
  • 80 grama šećera


Priprema


Napravite kompot od višanja i dobro ih iscedite.


Mikserom umutite šlag, pa dodajte rum i mutite još malo.


Na pari kuvajte žumance, pa dodajte i mleko i čokoladu i mešajte sve dok se čokolada ne istopi. Posebno miksajte belanca, pa kad su na pola gotova dodajte šećer postepeno i nastavite da mutite mikserom. Potom polako dodajte u čokoladnu smesu.


U providne čaše sipajte pripremljeni čokoladni mus na dno, pa šlag, pa ređajte višnje, pa ponovo sve ispočetka dok ne potrošite materijal.


Na kraju po želji ukrasite rendanom čokoladom.

 

 

makonda-tracker