Vazdušaste teksture, lagan i veličanstvenog ukusa, mus nije bez razloga jedna od omiljenih evropskih poslastica
Svačiji omiljeni kolač vrsnih francuskih poslastičara jedno je od pravih čuda u kuhinji ove zemlje! Decenijama se mus pravio i modifikovao dok nije dostigao savršenstvo, pre nego što je stigao u Ameriku krajem 18. veka, a u narednim decenijama je stekao još veću popularnost.
Bez obzira na to jede li se hladan ili topao, on predstavlja savršen spoj bogatog i punog ukusa i vazdušaste teksture, uz jedva primetne mehuriće u svojoj osnovi, koja kao da miluje nepca pri svakom zalogaju.
Najpopularniji je čokoladni mus ― mousse au chocolat, koji se često kombinuje sa šumskim voćem ili seckanim voćkama koje imaju jak ukus i savršeno idu s bogatim čokoladnim šmekom. Ako nas pitate, od kombinacije čokolade s kuvanim višnjama ne može bolje!
Sastojci:
- pola kilograma višanja
- 300 mililitara šlaga
- 2 kašičice ruma
- 50 grama rendane čokolade
Za krem:
- 180 grama čokolade
- 80 mililitara mleka
- 1 žumance
- 3 belanceta
- 80 grama šećera
Priprema
Napravite kompot od višanja i dobro ih iscedite.
Mikserom umutite šlag, pa dodajte rum i mutite još malo.
Na pari kuvajte žumance, pa dodajte i mleko i čokoladu i mešajte sve dok se čokolada ne istopi. Posebno miksajte belanca, pa kad su na pola gotova dodajte šećer postepeno i nastavite da mutite mikserom. Potom polako dodajte u čokoladnu smesu.
U providne čaše sipajte pripremljeni čokoladni mus na dno, pa šlag, pa ređajte višnje, pa ponovo sve ispočetka dok ne potrošite materijal.
Na kraju po želji ukrasite rendanom čokoladom.