Jedna od omiljenih poslastica na našim prostorima pravi se u mnogo varijanti, a ovaj recept smatra se originalnim i idealnim za važne trenutke, proslave, rođendane, slave...
Carigradska torta spada u najpopularnije balkanske dezerte i toliko je raskošna da se navodno služila na turskim sultanima! Iako postoje brze varijante s oblandama, najveći ljubitelji ove savršene mešavine ukusa mlevenih oraha, mleka i vazdušastog patišpanja tvrde da je torta s korama jedina prava.
Ona se pravi vrlo jednostavno i, iako ima možda dva koraka više nego najosnovniji kolači, svaki sekund uložen u njenu pripremu se isplati!
Sastojci
Za kore:
- 50 grama brašna
- 12 jaja
- 200 grama mlevenih oraha
- 190 grama šećera
Za fil:
- 500 ml mleka
- 250 g putera
- 60 grama brašna
- 3-5 kesica vanilin šećera, po ukusu
- 80 grama šećera u prahu
- 300 grama mlevenih oraha
Priprema
Kore
Najpre se pravi prva kora.
Odvojte belanda od žumanaca i sačuvajte žumanca za kasnije.
Umutiti šest belanaca u čvrst sneg u postepeno dodavanje polovine od spremljenog šećera. Potom dodati tri kašike od osvojene količine brašna, i 100 grama mlevenih oraha i dobro promešati. Preliti u kalup, obložen pek-papirom ili podmazan, pa peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni najmanje 15-20 minuta.
Sve ponoviti s drugom polovinom sastojaka za koru i ispeći još jednu.
Kad se kore ohlade, preseći ih horizontalno tako da dobijete ukupno četiri kore.
Fil
Staviti 450 mililitara mleka da se kuva, a za to vreme u preostalom mleku razmutiti šećer u prahu (ostaviti 2-3 kašike sa strane za kasnije), vanilin šećer i brašno. Kad mleko počne da ključa, skloniti s vatre, sipati ovu mešavinu, pa smanjiti temperaturu, vratiti šerpu na vatru i kuvati kao puding, pa skloniti da se prohladi.
U jednoj činiji umutiti puter i malo šećera u prahu, pa dodavati jedno po jedno žumance sve vreme muteći. Potom tome dodati ohlađeni fil od mleka i uz mešanje varjačom dodati orahe.
Slaganje
Na koru namazati fil, pa preklopiti novom korom i tako sve dok ne potrošite materijal.
Tortbu premazati preostalim filom (po želji može i šlagom) i posudi seckanim ili mlevenim orasima.