bez glutena

Ne goje, ukusni su i tako zdravi! 3 fantastična načina da upotrebite KINOU (RECEPTI)

Južnoamerička pseudožitarica kinoa sve je popularnija proteklih godina, a navodno Novak i Jelena Đoković bez nje ne mogu da zamisle bogat obrok. Ova zdrava namirnica svrstava se u superhranu, a neretko je nazivaju "majkom svih zrna".

foto: Shutterstock

Kinoa je jedna od najzdravijih bezglutenskih namirnica koje se mogu naći u prirodi, a sadrži ogroman broj hranljivih materija. Ona sadrži aminokiselinu lizin, koja je neophodna organizmu za pravilan rast i razvoj i proizvodnju energije, kao i proteine, vitamine iz grupe B, vitamin E, razne antioksidanse, flavanoide, potom esencijalne minerale (među kojima su mangan, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalijum, kalcijum, cink, bakar i selen) i dosta biljnih vlakana ― jedna šolja kinoe ima čak 21% preporučenog dnevnog unosa!


Uz to, kinoa ima nizak glikemijski indeks, pa se preporučuje dijabetičarima, a uz to snižava holesterol, pomaže u regulisanju krvnog pritiska, kao i u održanju telesne težine.


Postoji bezbroj načina da je upotrebite u ishrani, a ovi će vam se sigurno dopasti.

 

Punjene paprike

 

foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • 5 paprika
  • pakovanje šampinjona
  • 2 šolje skuvane kinoe
  • 1 glavica crnog luka srednje veličine
  • 2 čena belog luka
  • 1 jaje
  • maslinovo ulje, so, biber po potrebi


Priprema


Operite i očistite paprike, pa uklonite semenke. Kuvajte kinou oko 15 minuta, sve dok njen prsten ne pukne, pa procedite.


Na malo ulja propržite sitno seckan crni i beli luk, pa dodajte seckane šampinjone. Kad oni budu pri kraju, prelijte prethodno umućenim jajetom i mešajte još nekoliko minuta. Zatim dodajte kinou, promešajte i sklonite sa šporeta.


Podmažite uljem vatrostalnu posudu, pa punite paprike ovim filom i ređajte ih.
Pecite u rerni dok paprike ne omekšaju.


Kinoa rižoto s pečurkama

 

foto: AS Food studio/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 1 šolja skuvane kinoe
  • 12 šampinjona isečenih na listiće
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šolja rendane šargarepe
  • 1 paprika seckana na kockice
  • so, biber, maslinovo ulje i peršun po ukusu

 

Priprema


Propžite luk na malo ulja, pa dodajte papriku i šargarepu i dinstajte nekoliko minuta. Kada omekšaju, dodajte im šampinjone i dinstajte dok ne budu gotovi, pa sipajte i kinou, peršun i začine po želji.


Kinoa puding s borovnicama i bademom

 

foto: Losangela/Shutterstock

Sastojci:

 

  • litar nekog biljnog mleka
  • 150 grama kinoe
  • 1 štapić cimeta
  • meda po ukusu
  • 50 grama mlevenih badema
  • šaka borovnica i malina

 

Priprema


Operite kinou, pa je skuvajte u pola litra mleka, uz dodatak meda. Kuvajte na srednjoj temperaturi uz neprestano mešanje, pa kad počne da se zgušnjava sipajte cimet. Sve vreme mešajući, pred kraj dodajte mleveni badem, pa kad je gotovo, prelijte u posudite i ukrasite borovnicama i/ili malinama.