saveti za bolji život

Jedan je od NAJZDRAVIJIH darova prirode: Da li med gubi kvalitet kad se KRISTALIŠE?

0

Nisu sve pčele zadužene za skupljanje nektara sa biljaka nego su za takvu aktivnost zadužene samo medonosne, što znači da je med njihov proizvod. 

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kao što je poznato, pčele med skupljaju iz nektara biljaka, pa posle određenih procesa u njihovom želucu, sve luče u košnice i tako predaju na dalju preradu skupljene materije iz prirode "koleginicama" u košnici.

 

Bitno je pomenuti da je neophodno omogućiti nesmetan boravak pčela u prirodi, jer sve češće prskanjem biljaka otrovnim sredstvima šteti se pčelama.

 

Nesavesno ponašanje određenih voćara i nesavesno ponašanje poljoprivrednika koji svoje kulture prskaju u vreme cvetanja biljaka je za sada najveći neprijatelj pčelama. Naravno, pored ovih postoje i prirodni neprijatelji kao što je varoa - kaže pčelar Zoran Tišanović.

 

Koliko je med zdrav govore i nalazi iz vremena egipatskih faraona kada su u njihovim grobovima nađeni ćupovi sa ovom namirnicaom. Ovo nam govori da med ne može da se pokvari, dakle da nema rok trajanja jer zbog manjka vode i visokog nivoa šećera bakterije u njemu ne mogu rasti. 

 

med, zdravlje
foto: Profimedia

Pojava koja često zbunjuje konzumente meda jeste kristalizacija. Tim procesom se med stegne, ali nikako ne gubi svojstva koja ima. Možete ga i otopiti na temperaturi nižoj od četrdeset stepeni celizijusa i nastaviti da konzumirate u tečnom obliku.

 

Med ima svoja dva voćna šećera glukozu i fruktozu. Unošenjem cvetnog praha u med dolazi do kristalizacije medova. Neki kristališu krupnozrnasto, a neki sitnozrnasto. Med se lako može dekristalizovati i dovesti u tečno stanje npr. zagrevanjem u toploj vodi. Kultura konzumiranja meda znači da med ne moramo po svaku cenu dekristalizovati, nego ga možemo uzimati i u kristalisanom stanju otapanjem u usnoj duplji, ali zbog nedostatka informacija o ovom stanju, ljudi misle da kristalizacija narušava njegova svojstva - dodaje Tišanović.

 

Nedavno se pojavila i naučna disciplina koja se naziva apiterapija - lečenje medom koja obuhvata konzumiranje pčelinjih proizvoda kao što su još npr. polen, matični mleč i propolis koji omogućavaju boljitak organizmu. 

 

 

 

makonda-tracker