Ovaj neobičan spoj ukusa nešto je čemu ćete se uvek rado vraćati i sjajan način da iznenadite goste sasvim neočekivanim dezertom
Sastojci:
Za koru
- 160 grama brašna
- 1 jaje
- 50 grama šećera
- 30 grama mlevenih badema
- 30 grama kakaoa
- 1/4 kašičica soli
- 120 grama hladnog putera
- 1 kašičica ekstrata od vanile
- 2 kašike hladne vode
Za karamel
- 300 g šećera
- 70 g putera
- pola šolje vode
- pola šolje slatke pavlake
- 1 kašičica soli
Za preliv
- 120 grama crne čokolade
- pola šolje slatke pavlake
Za dekoraciju
- sezonsko voće, mleveno koštunjavo voće... po želji!
Priprema
Kora
U dubokoj posudi pomešajte brašno, kakao, bademe, pa so i šećer i sve dobro promešajte. Potom dodajte puter i jaje, pa dve kašike vode i kada je sve promešano i sjedinjeno, prebacite testo u streč foliju i ostavite da odstoji u frižideru najmanje pola sata. Nakon toga, razvucite testo oklagijom, pa ga prebacite u pleh obloožen pek-papirom. Izbockajte testo čačkalicom ili viljuškom i prekrijte pek-papirom, a preko stavite grašak, pasulj ili nešto slično kako bi pritislo testo i da bi kora ostala ravna.
Pecite oko 15 minuta na temperaturi od 180 stepeni, izvadite kako biste skloniti gornji pek-papir (onaj s teretom koji sprečava nejednako podizanje kore) i pecite još 15 minuta. Izvadite koru iz pleha tek nakon što se ohladi.
Karamel
Pomešajte u jednoj šerpici šećer s vodom, pa ih skuvajte zajedno, ali mešajte da se ne bi kristalizovao, već blago protresite. Nakon što se šećer karamelizuje, dodajte vrlo malo slatke pavlake i kuvajte još minut do dva. Potom sklonite šerpicu s ringle, sipajte preostalu pavlaku i kašičicu soli, promešajte i time prelijte koru. Odložite u frižider da se hladi.
Preliv
Otopite na pari 120 grama crne čokolade s pola šolje slatke pavlake, pa prelijte tortu.
Dekoracija
Ukrasite torticu po svom ukusu seckanim jagodama, borovnicama, kupinama ili pospite mlevenim bademima, orasima i sl.