dokazano efikasni

Protiv bolova, mučnine, raka, za bolje varenje... Ovo su narodni lekovi za koje nauka kaže – PROVERENO DELUJU

0

Ako preferirate biljne čajeve, ovi bi mogli biti od pomoći kod raznih stanja, kažu lekari

foto: KMNPhoto/Shuttestock
foto: KMNPhoto/Shuttestock

S narodnom medicinom treba biti na oprezu, upozoravaju stručnjaci. Mnogo je domaćih melema koji ne samo što mogu da ne deluju kod raznih stanja nego mogu da naškode, pa je najbolje konsultovati se s lekarom ukoliko želite da probate neko takvo sredstvo.


Međutim, proteklih decenija, procvat nauke doneo je mnogo naučnih istaživanja koja su pokazala da nisu baš uvek u pitanju samo bapske priče i da pojedina biljna rešenja zaista deluju!

 

  • Kurkuma protiv bolova i zapaljenja


U ajurvedskoj medicini čudesna kurkuma ima istaknut mesto oduvek, a više studija je dokazalo da ovaj zlatni začin pomažeu ublažavanju bolova i zapaljenskih procesa u organizmu.

 

Čaj od kurkume, Kurkuma, Napitak
foto: NADKI/Shutterstock

Tako je istraživanje stručnjaka iz indijskog Medicinskog centra Nirmala pokazalo da 500 mg kurkumina smanjuje bolove u zglobovima kod ljudi s artritisom više nego antiinflamatorni lek diklofenak u dozi od 50 mg.


Druge studije su utvrdile da je ekstrakt kurkume efiksan za lečenje bvolova kod pacijenata sa osteoartritisom kolena.

 

  • Ljute papričice protiv bolova


U čili paprikama nalazi se kapsacain, aktivna komponenta koja je popularna kao lokalna terapija protiv bola. Svoju moć duguje tome što je kapsacain toliko snažan da se koža zagreje toliko da utrne, a toliko je efikasan da se sve češće koristi i u farmakoindustriji.

 

  • Đumbir protiv bolova i mučnine

 

Đumbir
foto: aerogondo2/Shutterstock

I ptice na grani znaju da svako kome je narušen imunitet ili ima prehladu i grip jednostavno mora da pije čaj od đumbira, jedno od najmoćnijih prirodnih sredstava za mnoge boljke.


Malo je poznato da đumbir deluje i antizapaljenski, analgetički i tera mučninu, a deluje tako što blokira stvaranje određšenih vrsta inflamatornih jedinjenja i "razbija" postojeće upale.

 

  • Šitake pečurke za opšte zdravlje


Lentinan, poznati betaglukan, ekstrakt je šitake pečuraka. U pitanju je aktivno jedinjenje povezano sa heksozom.

 

Studija grčkog Biotehnološke laboratorije Nacionalne fondacije za agrikulturna istraživanja pokazala je da lentinan može da pomogne u usporavanju ćelija raka dojke, a njegova interakcija s imunološkim sistemom deluje antikancerogeno poboljšanjem imuniteta oslabljenog hemioterapijom.

 

  • Lavanda protiv migrene i anksioznosti

 

Lavanda, Polje lavande, Miris lavanda, Boja lavande, Ljubičasto, Lila, Sreća, Spokoj, Mir, Harmonija
foto: HTeam/Shutterstock

Napadi migrene, glavobolje, anksioznosti i život sa stesom mogu se ublažiti ukoliko udišemo predivni miris lavande, tvrde naučnici.


Studije su dokazale da eterično ulje lavande deluje i kada se u aromaterapiji kombinuje s drugim uljima, a ako se koristi sa uljima žalfije i ružee može da ublaži i predmenstrualni sindrom.

 

  • Nana za bolje varenje


Naučnim istraživanjima utvrđeno je da mentol, organsko jedinjenje koje se dobija iz nane, može da pomogne kod probavnih poteškoća, što je dokazano u eksperimentima i nad ljudima i nad životinjama.


Ulje peperminta ponekad se koristi za ublažvanje simptoma sindroma iritabilnog creva, zapaljenskog stanja koje pogađa debelo crevo i može da izazove grčeve u stomaku, gasove, nadimanje i druge neprijatne pokazatelje da nešto u digestivnom traktu ne funkcioniše kako bi trebalo.

 

Čaj od nane, Nana
foto: Africa Studio/Shutterstock

Četvoronedeljna studija u kojoj je učestvovalo 57 osoba s ovim sindromom pokazala je da 75 posto onih koji su dvaput dnevno koristili kapsulje ulja peperminta prijavilo poboljšanje svog stanja, u poređenju sa 38 posto onih u placebo grupi.

 

 

makonda-tracker