zdrava hrana

UBRZAVAJU SAGOREVANJE KALORIJA, A DAJU OSEĆAJ SITOSTI: 5 namirnica koje čine čuda za vaš metabolizam

0

Ove namirnice su zdrave i nema greške ako ih uvrstimo u svoj meni. One podstiču organizam da efikasnije troši kalorije, probava bolje funkcioniše, telo lakše sagoreva kalorije...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

1. Tuna

 

Tuna obiluje omega-3 masnim kiselinama koje podstiču proizvodnju leptina, hormona koji pojačava osjećaj sitosti, pa je pretpostavka da ćemo ranije prestati jesti i ukupno pojesti manje hrane. Takođe, podstiče naš organizam da "radi u višoj brzini", odnosno, ubrzava ga, te se brže sagorevaju masnoće. Sličan učinak imaju još neke vrste riba. To je plava riba, poput skuša i sardela, koje se love u Jadranu i jako su zdrave, losos, za kog treba izdvojiti više novca, i haringe. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RA OK (@ravit_lu) on

 

2. Zobene pahuljice

 

Zobene pahuljice uspešni su borac protiv osećaja gladi, fino nas zasite, a našem će telu trebati više energije da ih svari. Ukratko, kad ih jedete, telo sagoreva više kalorija. Stoga su dobar izbor za početak dana - zasitiće vas na duže vreme i jednako tako probuditi uspavani metabolizam.

 

3. Grejp

 

Grejp sadrži naringenin, flavonoid koji je i inače najzastupljeniji u citrusima. Istraživanja su pokazala kako naringenin ima antioksidativna svojstva i pomaže telu da efikasnije koristi insulin. Drugim rečima, održava nivo šećera u krvi stabilnim i tako podstiče sagorevanje kalorija. Naučnici još proučavaju kako grejp pomaže mršavljenju. Gorak grejp mnogi ljudi ne vole. Dobar način da ga konzumirate više je da ga narežete na komadiće i umešate u salate. Ne voćne, već salate od povrća jer se ukusom izvrsno slaže sa zelenim salatama, mladim spanaćem, šargarepom, celerom...

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Contributors at Shutterstock (@shutterstockcontributors) on

 

4. Ljute papričice

 

Sve vrste ljutih paprika, od meksičkih, do kajenske paprike (sve se češće mogu kupiti i kod nas) do čilija i naših domaćih ljutih papričica zahvaljujući kapsaicinu, alkaloidu bez ukusa i mirisa koji im daje ljutinu, povećavaju sposobnost tela da sagoreva kalorije. Istraživanja su pokazala kako ljuto začinjena hrana može ubrzati metabolizam za 25 posto sledeća tri sata nakon jela. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Peter Ondrušek (@peter.ondrusek) on



5. Zeleni čaj

 

Zeleni čaj sadrži epigallocatechin, koji stimuliše nervni sistem, a ne povećava broj otkucaja srca. Časopis Nutrition piše kako su oni koji su pili zeleni čaj i redovno vežbali sagorevali više kalorija od onih koji su se jednako znojili vežbajući, ali nisu konzumirali zeleni čaj. Tri šoljice dnevno mogu sagorieti 80 kalorija. 

 

 

 

 

makonda-tracker