probajte

Mirisno, lepo, ali i KORISNO: Zasadite ove biljke i nikada više nećete imati problema sa komarcima!

0

Ne morate više da trošite novac na različite preparate, hemikalije i kreme kako biste se spasili ovih insekata. 

lavanda
lavandafoto: Profimedia

Nakon kišovitih dana, ponovo nam izlazi sunce. To, međutim, za vas više znači da su sa suncem tu i komarci.

 

Svako pokušava da ih se reši na svoj način, ali to najčešće uključuje hemikalije i preparate koje su štetn za naše zdravlje i okolinu. Zato vam predstavljamo najprirodniji mogući način da se rešite ovih najomraženijih gostiju u svakom domu!

 

Kako prenosi Stil, sve što treba da uradite jeste da zasadite biljku!

 

Naime, komarci beže od domova i bašti u kojima se gaje određene biljke jakih mirisa, pa ćete konačno moći i vi da bacite sve kreme i sveće i uživate u domu i bašti bez komaraca.

 

lepo i korisno
lepo i korisnofoto: Shutterstock

Lavanda

Jak miris lavande komarcima je veoma iritantan i doživljavaju ga kao preteći, te od njega beže. Osim toga, ne samo što će oterati "neprijatelja", lavanda će vam pomoći i na drugi način. Ona ima antiseptička i antigljivična dejstva. Možete je zasaditt u bašti ili da je držati u sakisji blizu prozora, kako bi odbila komarce. Za još bolju zaštitu od ujeda komaraca možete otkinuti list lavande i istrljati po svojoj koži.

 

Kadifa

Kadifa je cvet koji uspeva gotovo svuda, tako da ne morate stvarati posebne uslove. Sadrži tiofene, jedinjenja koja odbijaju insekte, te je sjajna ako želite da jednom zauvek uklonite komarce, različite bube i stenice u svojoj okolini.

 

Geranijum

Ova prelepa dekorativna biljka takođe drži podalje nekoliko vrsta insekata.

 

Ruzmarin

Jak miris ruzmarina držaće podaleko komarce, kupusne sovice i mušice. Možete ga držati u domu u saksiji ili kao "buket", ali je posebno efektan kada ga zapalite napolju.

 

Bosiljak

Možda niste zunali, ali ova biljka nije samo dobar začin, već i prirodan način da oterate neželjene goste. Zbog jakog mirisa koji ispušta iz listova, komarci mu se radije ne približavaju. Jedna studija je čak pokazala da je bosiljak otrovan za komarce.

 

 

makonda-tracker