neobičan životni put

Volela je Srbina koji je bio inspiracija za Džejmsa Bonda: Životna priča glumice koju je prgavost mnogo koštala

1

Na današnji dan, 23. aprila 1910. godine, rođena je Simon Simon, legendarna francuska glumica koja je obeležila jednu eru i temperamentom izgubila neke od najvećih uloga tog vremena

Francuska glumica Simon Simon rođena je na današnji dan
Francuska glumica Simon Simon rođena je na današnji danfoto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Slavna glumica Simon Simon rođena je kao Simon Tereze Fermande Simon u Marseju, kao ćerka Anrija Luja Firmina Simona, inženjera i pilota jevrejskog porekla i italijanske domaćice Erme Marije Domenike Đorčeli.


Pre nego što se porodica skrasila u njenom rodnom Marseju, živela je na Madagaskaru, a potom u Budimpešti, Torinu i Berlinu.


Od malena se Simon izdvajala po lepoti, a njen neobičan spoj sličnog imena i prezimena jasno ju je isticao u masi i kao da joj je naslutio velike stvari. Kada je imala svega 21 godinu, odlučila je da se preseli u Pariz, gde je rasila kao pevačica, model, pa čak i dizajnerka, a neko vreme je pokušavala da postane vajarka.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Second Reel (@secondreel)


Iste godine kada je stigla u prestonicu, baš u vreme kada je maštala da postane poznata kreatorka, u jednom restoranu ju je spazio Viktor Turjanski i pomogao joj da započne glumačku karijeru. Prvi put se pojavila ispred kamere – bez ikakvog iskustva – u filmu "Nepoznati pevač" (Le chanteur inconnu, 1931), a nije joj trebalo mnogo vremena da postane jedna od najuspešnijih glumica francuske kinematografije.

Neslavna američka epizoda u životu Simon Simon

 

Posle nekoliko godina i brojnih uspešnih ulogu, otišla je 1935. u Holivud, a sve je pratila velika medijska kampanja.

 

Više je uloženo u reklamu nego u Simonin engleski, jer je imala samo nekoliko nedelja časova pre nego što je otišla na set. Uz to, studio se mučio da joj pronađe odgovarajuću ulogu, a iako je planirano da debituje u Americi u "Poruci Garsiji", ova uloga je na kraju otišla Riti Hejvort. Sredinom godine dobila je glavnu žensku ulogu u "Ispod dveju zastava", ali je otpuštena tokom produkcije.

 


Iako se pisalo da se povukla zbog bolesti, kasnije je otkriveno da je otpušena posle 12 dana snimanja zbog svog temperamentnog ponašanja, koje režiser Frenk Lojd nije mogao da podnese. I sama je kasnije priznala da je bila pomalo naporna na setu, inspirisana razgovorom s Marlen Ditrih, koja joj je rekla da je "zvezda važna onoliko koliko se važnom predstavlja", iako je tvrdila da se zaista i razbolela.


Ipak, negirala je da je bila gruba i da je s njom teško raditi, a priznala je da joj se nije dopao američki način života.

Kako joj zdravlje nije bilo bolje, uskoro je počela da kuje planove o povratku u Francsuku. Ipak, tada počinje konačno da radi u Holivudu, ali je bila sve nezgodnije naravi i ušla u sukob s glumicom Rut Četerton, kojoj je smetalo koliko pažnju Simon Simon dobija. Igrala je u "Devojačkoj spavaonici", "Zaljubljenim damama", rimejku "Sedmog neba", a angažovana je u još nekoliko uspešnih filmova iz kojih se ili povlačila zbog bolesti ili bi bila zamenjena.

Postigla je neosporan uspeh 1942. sa čuvenim hororom "Ljudi-mačke" i, potom, nastavkom "Prokletstvo Ljudi-mačaka".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Stinkboy10 (@stinkboy10)


Krajem 30-ih, vratila se u Francusku i nastavila da radi, a sve je pratila velika misterija o njenim američkim danima, pa su Parizom počeli da kolaju razni tračevi o Simon. Njeni poslednji filmovi nisu bili toliko uspešni kao oni na početku karijere, pa je do kraja Drugog svetskog rata uglavnom igrala u nezapaženim ostvarenjima. Poslednji put se na filmu pojavila 1973. godine.


Privatni život Simon Simon


Slavna Francuskinja nikada se nije udavala, a važila je za jednu od većih zavodnica tog vremena. Međutim, jedini skandal u koji je zaista i dokazano bila upletena nije se ticao njenih ljubavnika – uhvatila je svoju sobaricu u krađi, pa ju je prijavila i potom dovela do njene osude.

 

 

Da bi joj se osvetila, sobarica je proširila glasinu da će Simon Simon dati "zlatni ključ svog budoara svakom muškarci koji je privuče", u nekim verzijama i "koji je pogleda". Glumica je odmah stala na kraj ovom traču i zahtevala da se sobarici zabrani da priča o njoj u okviru presude.


Poznata je ljubav Simon Simon s kompozitorom Džordžom Geršvinom, što ona nikada nije poricala, ali je navodila da je prva stvar koja ih spaja muzika. Veruje se da je on napisao "Love Walked In" inspirisan upravo čuvenom Francuskinjom.


Nama je, međutim, verovatno najinteresantnija ljubav Simon Simon i Duška Popova, poznatog jugoslovenskog špijuna kodnog imena "Tricikl", koji je bio inspiracija njegovom prijatelju Ijanu Flemingu za lik Džejmsa Bonda. On je predstavljajući se kao špijun nacista zapravo špijunirao za Britance.

 


Simon Simon je preminula u Parizu 22. februara 2005, u poznim godinama, a ministar kulture Francuske Reno Donedije de Vabr izdao je saopštenje u kom je istakao "šarm i neodoljivi osmeh" legendarne glumice i naveo da smo "njenom smrću izgubili jednu od najzavodljivijih i najsjajnijih francuskih filmskih zvezda prve polovine 20. veka".

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Ko je bio srpski špijun po kom je nastao Džejms Bond?

 

makonda-tracker