pre haljina, parfema, cipela...

Umesto da postane stolar, on je – ispisao ISTORIJU: Život Luja Vitona počeo je u siromaštvu, a onda se izborio za sreću

0

Slavni dizajner poticao je iz skromne porodice, a ne samo što se izborio da izgradi poslovnu imperiju nego se nije predavao ni u najcrnjim danima

Prodanica modne kuće Louis Vuitton u Parizu
Prodanica modne kuće Louis Vuitton u Parizufoto: MIGUEL MEDINA / AFP / Profimedia

Prema pisanju domaćih medija, modna kuća Louis Vuitton trebalo bi 2026. godine da počne da posluje u Srbiji, a ovaj brend decenijama je jedan od najpoznatijih i najcenjenijih u svetu mode.


Sinonim je za luksuz, a na čelu kuće trenutno je Bernar Arno, zvanično najbogatiji čovek planete i izvršni direktor francuske grupacije luksuznih proizvoda LVMH.


Međutim, brend nosi ime svog osnivača Luja Vitona, jednog od najznačajnijih ljudi u istoriji modne industrije.

Ko je bio Luj Viton?

 

Rođen je u Žiri 4. avgusta 1821. godine, u skromnoj porodici koja je pripadala radničkoj klasi. Očekivalo se da će, kao i njegovi preci, on biti stolar ili poljoprivrednik, posebno nakon što je rano ostao bez roditelja. Njegova majka, koja se bavila izrađivanjem šešira, preminula je kad je Luj imao 10 godina, a ubrzo potom umro je i njegov otac.

Pošto je imao loš odnos sa maćehom, koja je postala njegova starateljka nakon smrti oca, napustio je Žiru već sa 13 fodina i radio bilo šta što je mogao da pronađe kako bi se izdržavao. Nakon što je 1837. stigao u Pariz, usred industrijske revolucije, počeo je da radi za Marešala, poznatog majstora u izradi kofera, od kog je učio ovaj zanat i vremenom stekao reputaciju kao jedan od najveštijih u ovom poslu.


Nakon što je ponovo uspostavljena Francuska imperija pod Napoleonom III, carica ga je angažovala da joj pravi i pakuje kofere, a pričala je da je on "najlepšu odeću pakovao na izuvrstan način", što mu je omogućilo da bude predstavljen njenim poznanicima iz aristokratskih krugova.

 

Jedan od najranijih kofera Luja Vitona
Jedan od najranijih kofera Luja Vitonafoto: © Les Arts Décoratifs, Paris / Jean Tholance / akg-images / Profimedia

Vremenom je napustio Marešalovu radionicu i osnovao svoju kompaniju 1854. godine i od samo početka postigla je velike uspehe. Uskoro je Viton na tržište plasirao svoje revolucionarne pravougaone kofere, nakon čega je nastala prava pomama za njegovim delima, pa je mogao da proširi posao van Pariza. Išlo mu je tako dobro da je dobijao porudžbine iz daleka, čak i iz Egipta, od čuvenog Ismail-paše.


Međutim, tokom francusko-pruskog rata 1870-1871, njegova radionica je opljačkana i uništena, pa je imao zastoj u poslu. Ipak, nije dozvolio da mu to uništi elan, pa je nakon rata ponovo započeo posao i osnovao novu radnju i nastavio da radi još uspešnije, predstavljajući inovativne kofere i tašne.

 

Louis Vuitton danas je brend poznat po kvalitetnim torbama i koferima, ali oni su samo deo bogate ponude
Louis Vuitton danas je brend poznat po kvalitetnim torbama i koferima, ali oni su samo deo bogate ponudefoto: Shutterstock, DELBO ANDREA

Oženio se 1854, iste godine kada je pokrenuo sopstveni posao, i to 16-godišnjom Klemens Emili Pario, s kojom je zasnovao porodicu.


Preminuo je 27. februara 1892. godine, posle čega je kuću Louis Vuitton nasledio njegov sin Žorž Viton.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Tajne modnog fotografa

 

makonda-tracker