oprez

Slepilo i intelektualne smetnje su među mogućim komplikacijama: Ovo je hrana koju bi trudnice trebalo da izbegavaju

0

Koje namirnice su strogo zabranjene trudnicama, a koje mogu da jedu vrlo retko?

foto: Dean Drobot/Shutterstock
foto: Dean Drobot/Shutterstock

Jedno od prvih pitanja koje se javi nakon što se na testu za trudnoću pojavi druga linija jeste – šta jesti, a šta ne.


Poznato je da ishrana trudnica treba da bude raznovrsna i izbalansirana kako bi mama i baba dobile dovoljno hranljivih materija, ali postoji spisak namirnica koje je najbolje potpuno izbaciti iz jelovnika ili ih makar ograničiti.

 

  • Riba s visokim udelom žive


Živa je visokotoksičan metal, koji u većim količinama može da bude vrlo štetan za nervni i imuni sistem, kao i za bubrege. Međutim, čak i u manjim količinama živa može da izazove ozbiljna oštećenja u razvoju ploda, a kako se ona nalazi u zagađenim morima, potrebno je biti vrlo oprezan pri konzumiranju morske ribe.


Zato je najbolje da izbegavate tunu i sabljarku, dok vam umeren unos ribe s niskim udelom žive, poput inćuna, bakalara, pastrmke ili lososa neće škoditi.

 

Losos, Riba, nemasna riba, Zdrav ručak, Ishrana
foto: Fusionstudio/Shutterstock
  • Nedovoljno termički obrađeno i prerađeno meso


Ukoliko jedete meso koje je nedovoljno kuvano, prženo ili pečeno, povećavate rizik za razvoj infekcije izazvane bakterijama i parazitima. Na prvom mestu su to ešerihija koli, listerija, salmonela i toksoplazma.


Većina bakterija nalazi se na površini mesa, ali ima i onih koje se zadržavaju unutar mišićnih vlakana, zbog čega je neophodno da se meso adekvatno i temeljno obradi termički i da se eliminišu ovi mikroorganizmi. Takođe, dobar izbor nisu ni mesne prerađevine: viršle, kobasice itd, koje mogu da se zaraze bakterijama tokom obrade ili skladištenja.


To je posebno važno imati u vidu tokom trudnoće, jer ovakve infekcije mogu da se odraze na plod i izazovu niz komplikacija, uključujući mrtvorođenost i neurološke probleme.

 

  • Sirova jaja

 

Najčešći uzrok problema prilikom konzumiranja sirovih jaja jeste salmonela, a simptomi trovanja ovom bakterijom su povišena telesna temperatura, mučnina, malaksalost, povraćanje, stomačni grčevi i dijareja. U retkim slučajevima, infekcija može da izazove i grčeve u materici, što može da dovede do prevremenog porođaja i drugih komplikacija.

 

Mršavljenje, Zdrava hrana, Zdrava ishrana, Jaja, Ishrana, Doručak
foto: Studio Romantic/shutterstock
  • Kofein

 

Ako vam je nezamislivo da započnete dan bez jake kafe, imamo loše vesti – u trudnoći je neophodno biti na oprezu s njom.


Trudnicama Američki koledž akušerstva i ginekologije preporučuje da ograniče unos kofeina na 200 miligrama dnevno, buduću da je u pitanju supstanca koja se brzo apsorbuje i prolazi kroz posteljicu. Budući da bebe i placente nemaju enzime neophodne za metabolizam kofeina, prevelike količine lako mogu da se naalože i izazovu mnoge prolbleme, poput male težine na rođenju.

 

  • Nedovoljno oprana hrana

 

Na površini neopranog i neoljuštenog voća i povrća mogu se naći mnoge bakterije i paraziti, a među njima su ešerihija koli, listerija, salmonela i toksoplazma. Ovi mikroorganizmi mogu se naći na hrani tokom žetve, prerade, skladištenja, transporta, maloprodaje...

 

Istraživanja su pokazala da plod zaražen toksoplazmom ne pokazuje simptome na rođenju, ali kasnije u životu se mogu razviti slepilo, intelektualne smetnje itd.

 

Jabuke
foto: Shutterstock

Zbog toga je veoma važno temeljno prati i ljuštiti voće i povrće tokom trudnoće, a nije naodmet zadržati ovu naviku i kasnije.

 

  • Nepasterizovano mleko, mlečni proizvodi i voćni sokovi

 

Opasni mikroorganizmi mogu se naći i u ovim proizvodima, koji su vrlo skloni kontaminaciji bakterijama, a posledice po plod mogu biti vrlo teške. Zbog toga je pasterizacija izuzetno važan proces i obavezno obratite pažnju na to jesu li mleko, mlečni proizvodi i voćni sokovi prošli kroz njega.

 

 

makonda-tracker