ne možemo da joj odolimo, ali...

Svaka SKRAĆUJE ŽIVOT ZA 36 MINUTA: Ovu namirnicu često jedemo za doručak, a POGUBNA JE po zdravlje

0

Naučno je dokazano da često za prvi obrok biraju najlošije moguće — hranu koja nam, malo po malo, otima minute zdravog života

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Nutricionisti godinama napominju da je kvalitetan doručak osnova održavanja normalne telesne težine i, uopšte, zdravog organizma.


Stručnjaci često ističu da je jedan od najboljih mogućih izbora proteinski doručak, odnosno onaj koji daje snagu, produžava osećaj sitosti, pomaže da se reguliše nivo šećera u krvi, igrade mišići i ćelije kostiju, ojača imunitet i održi normalna kilaža.

 

Jedna od omiljenih opcija su jaja, a ona se često kombinuju s namirnicom za koju nutricionisti tvrde da je jedna od najlošijih stvari koje možemo da unesemo u telo. U pitanju su — viršle.

 

viršle
foto: Shutterstock/DenisMArt

Kako je pokazalo istraživanje Univerziteta u Mičigenu, čiji su nalazi objavljeni u naučnom listu Nature Food, istraživači su analizirali čak 5.800 namirnica. Oni su ih rangirali po tome koliko one negativno utiču i na čoveka i na životnu sredinu, a utvrđeno je da ako zamenimo samo 10 odsto dnevno kalorijskog unosa govedine i prerađevina nečim zdravim — poput voća, povrća, orašastih plodova, mahunarki i nekih morskih plodova — možemo da smanjimo svoj karbonski otisak za trećinu.


Posmatrajući faktore rizika kao što su natrijum i transmasne kiseline u viršlama i poredeći ih s "prednostima" kao što su polinezasićene masti i vlakna, dolazimo do krajnje vrednosti od 36 minuta života koje svaka viršla oduzima pojedincu — ističe se u ovoj studiji.


Dalje je utvrđeno da puter od kikirikija može da produži život za 33 minuta, dok losos daje dodatnih 16 minuta.
 

 

makonda-tracker