Ovo vam može spasiti život

Trovanje ili stomačni virus: Glavne razlike, uzroci, simptomi i lečenje - sve na jednom mestu

0

Iako su dosta slična stanja, ako pažljivije pogledate, možete da uočite suptilne, jedinstvene karakteristike

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Iako se oba stanja manifestuju na sličan način, razlike su tu, suptilne, te obratite pažnju - ovo vam zaista može spasiti život.

Često je veoma teško pronaći razliku između trovanja hranom i gastroenteritisa, odnosno stomačnih bakterija, jer isti tip bakterija i virusa može da živi i u hrani i u čoveku. Zbog toga su simptomi ova dva stanja toliko slični", objasnjava gastroenerolog Ketan Šah.

Trovanje određenom hranom može da bude veoma opasno, toliko da vam čak ugrožava život, ukoliko se ne prepozna i ne leči", kaže on.

Nikada ne podgrevajte sledećih 5 namirnica: Ova hrana nakon toga postaje otrovna

 

Uzroci

 

Možda mislite da je sasvim očigledno da trovanje hranom izaziva hrana, piše Stil, a stomačni grip izaziva virus.

Zapravo, stvari su malo komplikovanije od toga. Oba stanja izaziva bakterija ili virus, ali razliku pravi činjenica na koji način ste se izložili toj bakteriji ili virusu... Trovanje hranom se dešava kada u želudac kroz hranu unesete patogen, a stomačni virus je rezultat bilo kakve izloženosti, obično se prenosi sa osobe na osobu, kroz odeću, telesne tečnosti, zaražene površine, ali i hranu".

Gastroeneterolog dalje objašnjava da je najčešći uzrok trovanja hranom norovirus, Salmonela, Kampilobakterija, Klostridija perfrigens, Ešerihija koli i Stafilokoka. Sa druge strane, najčešći patogeni koji izazivaju stomačni virus su virusi, salmonela i kampilobakterija.

 

Kad određujete da li je kod vas u pitanju virus ili trovanje, pokušajte da se setite šta ste radili. Da li ste bili u kontaktu sa nekim ko je tek preležao ili ima stomačni grip? Zaboravili ste da operete ruke pre jela, a dirali ste šipke u prevozu ili slično? Tada postoji mogućnost da su za vaše probleme krive bakterije.

 

Nastavak pročitajte na idućoj strani...

 

makonda-tracker