otkriće koje bi moglo sve da promeni

Studenti u Engleskoj su poludeli za njom: Otkrivena prva droga koja ljude čini pametnijima?

0
Modafinil je prva droga koja ima dokazano dejstvo povećanja kognitivnih funkcija i zato je postala hit među studentima u Ujedinjenom Kraljevstvu.

 

foto: Profimedia

Naučnici su rešeni u nameri da označe modafinil kao prvu drogu na svetu koja dokazano poboljšava kognitivne sposobnosti. Međutim, tu se javljaju i brojna zdravstvena i etička pitanja. Šta se dešava ako osoba koristi drogu godinama, svaki dan? Da li je u redu da ovakvu vrstu droge koriste ljudi sa smanjenim kognitivnim funkcijama? Jer mnogi smatraju da je to varanje. Na kompetitivnom nivou je to definitivno varanje.

Modafinil je prvi pravi primer droge koja zaista može da pomogne sa, recimo, spremanjem ispita,” kaže Gaj Gudvin, predsednik Evropskog Koledža za Neuropsihofarmakologiju.

Probajte: Samo 1 potezom učinite život ZNATNO BOLJIM

 

U Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije ova droga je već postala veoma popularna među studentima, koji, čini se, ne mogu da čekaju da droga zvanično bude odobrena.

 

Kao što bodibilderi i sportisti koriste razne suplemente da poboljšaju svoj fizički performans, neki mogu odlučiti da isto to urade za svoj mozak. Mozak, ipak, nije biceps. Mnogi će se setiti Bredlija Kupera i filma Bezgranično u kom on uzima sličnu drogu koja mu na neverovatan način poboljšava kognitivne sposobnosti, ali taj film je pun zabluda, napominju stručnjaci.

 

Oni dodaju i da s ovakvom vrstom suplementa korisnici treba da budu obazrivi. Ukoliko ste nezadovoljni svojim kognitivnim učinkom, najpre probajte tradicionalni pristup - učite, pričajte, čitajte, pišite. I ne zaboravite da vežbate, napominju naučnici.

 

makonda-tracker