otkriće koje bi moglo sve da promeni

Studenti u Engleskoj su poludeli za njom: Otkrivena prva droga koja ljude čini pametnijima?

0
Modafinil je prva droga koja ima dokazano dejstvo povećanja kognitivnih funkcija i zato je postala hit među studentima u Ujedinjenom Kraljevstvu.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Iako je u poćetku korišćen za narkoleptičare (ljude koji imaju problema sa spavanjem), mnogi su brzo shvatili da modafinil može da poboljša kognitivne funkcije.

 

Modafinil je najpopularniji među studentima, koji, kako tvrde, zbog ove supstance uspešno polažu ispite. Iako postoje druge droge za koje se smatra da nas čine pametnijima, modafinil ima dokazano dejstvo jer su njegov sastav i dejstvo proverili naučnici medicinskih škola Univerziteta u Oksfordu i Univerziteta Harvard.

 

Pravi izbor za dugoročno zdravlje

 

Kroz brojne analize tokom godina otkriveno je da modafinil ima uticaj na kognitivne sposobnosti poput planiranja, odlučivanja, fleksibilnosti, učenja, pamćenja i kreativnosti.

 

Zanimljivo je i to da, nakon uzimanja ovog sastojka, što komplikovaniji zadatak izvršavate - učinak će biti veći! Najizraženiji učinak ima u oblasti donošenja odluka i planiranja zadataka, dok je najmanji u oblasti radne memorije i fleksibilnosti u razmišljanju.

 

Najvažnije je da u preko 70 odsto slučajeva nije bilo neželjenih reakcija. Neki ispitanici su imali insomniju, glavobolju, bol u stomaku i mučninu. Naučnici, međutim, naglašavaju da su iste neželjenje reakcije imali i ispitanici u placebo grupi.

 

makonda-tracker