oprez

Posledica vrućine može da bude simptom opake bolesti: Naizgled bezazlen znak može da ukazuje na DIJABETES

0

Ako ga primetite, nemojte da ga ignorišite već se obratite lekaru.

foto: Shutterstock/Africa Studio
foto: Shutterstock/Africa Studio

Dijabetes je hronična bolest koja nastaje kada pankreas ne proizvodi dovoljn oinsulina ili kada telo ne može efikasno da koristi proizvdeni insulin, hormon koji reguliše nivo šećera u krvi.

 

Postoje tri tipa dijabetesa, a smatra se da merama prevencije i menjanjem životnih navika obolelih u smislu fizičke aktivnosti i ishrane, ova bolest može da se kontroliše. 

 

Dijabetes tipa 1 se obično javlja kod dece i mladih i može da se razvije u bilo kojoj dobi. Ljudi s dijabetesom tipa 1 moraju redovno da uzimaju insulin.

 

Dijabetes tipa 2 se obično javlja kod odraslih, mada se može javiti kod dece. Dijabetes tipa 2 se često povezuje s prekomernom težinom i nezdravim životnim stilom, ali ima i genetske komponente.

Gestacijski dijabetes je oblik dijabetesa koji se javlja kod nekih žena tokom trudnoće. U većini slučajeva gestacijski dijabetes nestaje nakon porođaja, ali povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 kasnije u životu.


- Mnogi slučajevi dijabetesa tipa 2 mogu se izbeći zdravim načinom života, za razliku od dijabetesa tipa 1. Gubitak kilograma i redovna fizička aktivnost stvarno mogu da smanje šanse da razvijete to stanje - objasnio je farmaceut Džordž Sandru za Daily Express. 

 

Postoji nekoliko simptoma, od kojih su neki umor, neobjašnjiv gubitak težine, često infekcije, preterana potreba za mokrenje, zamagljen vid i drugi.

 

Međutim, Džordž Sandru je upozorio na jedan simptom dijabetesa koji može često da se pomeša s uobičajenim ponašanjem kada nastupe visoke letnje temperature.

 

Ekstremna žeđ je znak koji nikako ne bi trebalo zanemariti. 

 

-  Ako postanete puno žedniji u odnosu na ono što je za vas normalno, to može biti znak toplotnog udara i/ili dehidratacije, ali i dijabetesa - rekao Sandru.

 


 

 

makonda-tracker