jednostavno je

Umesto da skuvate kafu – probajte ovaj trik: Kako se izboriti s naglim padom energije na poslu?

0

Ako oko podneva osetite da više ne možete da se fokusirate na posao i najradije biste odspavali, postoji nekoliko stvari koje možete da probate pre nego što popijete još jednu kafu.

Pad energije na poslu je nešto sa čim se većina nas svakodnevno suočava.
Pad energije na poslu je nešto sa čim se većina nas svakodnevno suočava. foto: Prostock-studio/Shutterstock

Energija u toku dana raste i opada, u zavisnosti od naših aktivnosti i kvaliteta sna, a većini se posle 12 sati dešava da osete nagli pad i pokušavaju da nadomeste izgubljenu energiju šoljicom kafe.


Ova vrsta iscrpljenosti nema tipične znakove umora – verovatno vas neće boleti mišići i nećete zamišljati da vam glava pada na jastuk, ali ćete teško obavljati posao.


Možda će vam biti teško da se koncentrišete na zadatke i primetićete da ste sve manje strpljivi, dok nivo frustracije raste, čak i ako ste suočeni s naizgled jednostavnim izazovima – kaže za WebMD Samanta Heler, nutricionistkinja s Univerziteta u Njujorku.

Srećom, postoji mnogo načina da podignete nivo energije oko podneva, a stručnjaci predlažu da – ako se skloni ovoj vrsti umora sredinom dana – nikako ne preskačete doručak.

 

Pad energije na poslu je nešto sa čim se većina nas svakodnevno suočava.
Pad energije na poslu je nešto sa čim se većina nas svakodnevno suočava. foto: Dmytro Zinkevych/Shutterstock

Kada se pad energije dogodi, pomoćui će proteinska užina ili ručak, ali bez preterivanja kako se organizam ne bi izložio dodatnom pritisku zbog varenja hrane. Korisno je okrenuti se i niskokaloričnim namirnicama, pojesti nešto slatko (ali bez preterivanja zbog naglog skoka šećera u krvi), kao i, naravno, popiti šolju kafe.

 

Odlično rešenje za nagli pad energije


Međutim, postoji jedno rešenje koje nam uglavnom ne pada na pamet, a stručnjaci ističu da je zaista delotvorno – prošetajte.


Ljudski um nije u stanju da osam sati bez prekida bude jednako koncentrisan i produktivan jer nivoi kortiozola (tzv. hormona stresa) rastu i snižavaju se tokom dana, pa se popodne osećamo pomalo usporeno.
Koristiće vam da prošetate kako bi krv prostrujala kroz telo, a od pomoći će biti i vrlo kratka šetnja oko zgrade.

 

Čak i kratka šetnja može biti od pomoći ako osetite pad energije
Čak i kratka šetnja može biti od pomoći ako osetite pad energijefoto: Shutterstock / Diana Indiana

Možda deluje kontraproduktivno, ali hodanje vam zaista možete pružiti više energije jer se pomeranjem ubrzava cirkulacija, a kiseonik i hranljive materije će, samim tim, brže stići do organa i mišića. Hodanje će pomoći i da se stilumiše proizvodnja endorfina, prirodnog "pojačivača raspoloženja", koji jača budnost i koncentraciju.


Mnogi se osećaju umorno i usporeno ne zato što nemaju energije već zato što nisu bili dovoljno aktivni – objašnjava Rejčel Mekferson, fitnes instruktorka iz kompanije Garage Gym Reviews.


Sedentarni način života je među primarnim faktorima koji doprinose hroničnom umoru. Istraživanja pokazuuju da fizička aktivnost povećava energiju i pomaže kod umora.


Uz to, ako izađete napolje u kraću šetnju, makar i samo do prodavnice tokom pauze na poslu, promenićete okruženje, što vam može pomoći da razbistrite um, naročito ako provodite mnogo vremena na jednom mestu i ispred kompjuterskog ekrana.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Gde je to salata besplatna, a kafa samo 9 din?

 

makonda-tracker