česta dilema

Da li je krema za sunčanje neophodna ako mažete nešto sa SPF-om? Dermatološkinja za Glossy objašnjava u čemu je razlika

0

Ako već mažete hidratantnu kremu koja sadrži SPF, da li je i zašto neophodno kupovati namenske kreme za sunčanje ukoliko, recimo, ne planirate da izlažete baš celo telo suncu?

Danas veliki broj proizvoda za svakodnevnu negu kože sadrži visok SPF
Danas veliki broj proizvoda za svakodnevnu negu kože sadrži visok SPFfoto: Shutterstock, Lea Rae

Kreme sa zaštitnim faktorom postale su neophodnost zbog sve snažnijeg UV zračenja, pa dermatolozi već neko vreme preporučuju da ih nanosimo i tokom zime.


U letnjim danima je to u svakom slučaju obavezno, a dok se spremamo za letovanje i planiramo kupovinu krema za sunčanje mnogi se pitaju je li nužno odvojiti i novac za njih ako već koristimo hidratantne ili tonirane kreme sa SPF-om.


Zašto ta zaštita nije dovoljna i po čemu se zapravo razlikuju razlikuju hidratantne kreme sa SPF-om i klasične kreme za sunčanje, pitali smo specijalistkinju dermatovenerologije dr Jovanu Pešić.

Kreme za zaštitu od sunca imaju svoju osnovnu namenu, a to je da štite od UVB dela spektra , na šta nam ukazuje ovaj SPF znak. Danas skoro sve ove kreme imaju i UVA znak, koji predstavlja zaštitu od UVA dela spektra. Određene kreme štite i od IR, ili /i vidljive svetlosti, što je na njima uvek i naznačeno – objasnila je za Glossy dr Pešić.


Zaštita kože od sunca je izuzetno važna kako biste snizili rizik od razvoja raka kože, a iako i druge kreme, poput hidratantnih, mogu da imaju SPF, ponekad nije istaknuta njegova vrednost.

 

Kako odabrati kremu za sunčanje?


Kada kupujete prioizvode za zaštitu kože prilikom sunčanja, SPF nije jedino što treba imati u vidu. U poslednje vreme uponudi su razni proizvodi specijalno osmišljeni u skladu s potrebama kože pojedinca.

 

Dr Jovana Pešić, specijalistkinja dermatovenerologije
Dr Jovana Pešić, specijalistkinja dermatovenerologijefoto: Privatna arhiva

Pored ove osnovne namene, kreme za zaštitu od sunca, mogu imati i još neke benefite za našu kožu, tj. ciljano su namenjene zaštiti od sunca određenog tipa kože, pa mogu biti namenjene masnoj koži, kada sadrže i aktivne principe protiv mašćenja kože ili za lečenje upalnih procena, mogu biti namenjene suvoj i osetljivoj koži, pa su dodate i supstance koje intenzivnije hidriraju kožu, mogu biti namenjene borbi protiv fleka, pa imaju posebne aktive koji se bave prevencijom i tretmanom fleka, a mogu biti i za anti-aging, pa imaju dodatne supstance koje utiču na smanjenje bora.


 Zato je pre odabira kreme za sunčanje bitno proceniti koje su druge potrebe naše kože, pored fotoprotekcije i naspram toga odabrati pravu kremu. Treba napomenuti da često se razlikuju potrebe kada je u pitanju koža lica I tela, pa treba i na to obratiti pažnju –  istakla je dr Pešić.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Dermatolog upozorio na opasnosti zbog pojačanog UV zračenja

 

makonda-tracker