obratite pažnju

Kako na vreme prepoznati toplotni udar? Jasni simptomi ukazuju na opasnost, a evo kako reagovati do dolaska hitne pomoći

0

Ukoliko mislite da ste doživeli toplotni udar ili sumnjate da se to dogodilo osobi u vašem okruženju, odmah potražite medicinsku pomoć.

Toplotni udar nastaje kao posledica naglog, prekomernog povećanja telesne temperature i nemogućnosti organizma da temperaturu održi u normalnim granicama.
Toplotni udar nastaje kao posledica naglog, prekomernog povećanja telesne temperature i nemogućnosti organizma da temperaturu održi u normalnim granicama. foto: Pearl PhotoPix/Shutterstock

Toplotni udar je stanje uzrokovano pregrevanjem tela, što je obično posledica dužeg izlaganja visokim temperaturama ili fizičkog napora na njima.


U pitanju je najozbiljniji oblik komplikacija tokom vrućine i može da nastane ukoliko telesna temperatura poraste do 40 stepeni i više i uglavnom se javlja u letnjim mesecima.


Toplotni udar je stanje koje zahteva hitnu posetu lekaru jer ukoliko se ne leči može da izazove oštećenje mozga, srca, bubrega i mišića, navodi na svom portalu američka klinika Mejo. Kako se dodaje, što se duže lečenje odlaže, to je viši rizik od ozbiljnih komplikacija ili smrti.

Koji su simptomi toplotnog udara?


Prema podacima na sajtu pomenute bolnice, pokazatelji toplotnog udara mogu biti:

  • visoka telesna temperatura
  • promenjeno mentalno stanje ili ponašanje (zbunjenost, uznemirenost, nejasan govor, razdražljivost, delirijum, napadi i koma)
  • promene u znojenju (kada je toplotni udar izazvan vrućinom, koža je vruća i suva na dodir, dok onaj do kog je doveo fizički napor dovodi do duve i blago vlažne kose)
  • mučnina i povraćanje
  • crvena koža
  • ubrzano disanje
  • ubrzan puls
  • glavobolja

 

Toplotni udar nastaje naglo i bez najave – iznenadnim kolapsom i padom krvnog pritiska.
Toplotni udar nastaje naglo i bez najave – iznenadnim kolapsom i padom krvnog pritiska.foto: Shuttersock / antoniodiaz

Kako pomoći osobi koja ima toplotni udar?


Ukoliko mislite da ste doživeli toplotni udar ili sumnjate da se to dogodilo osobi u vašem okruženju, odmah potražite medicinsku pomoć. Najpre pozovite hitnu pomoć ili što pre idite u najbližu medicinsku ustanovu.


Dok čekate hitnu pomoć, preduzmite sledeće mere da rashladite pregrejanu osobu:

 

  • osvedite je u hlad ili u zatvoren prostor
  • skinite višak odeće
  • ohladite osobu svim raspoloživim sredstvima: stavite je u gladnu kadu s vodom ili pod hladan tuš, poprskajte je baštenskim crevom, sunđerom umočenim u hladnu vodu, ventilatorom, stavite mu lek ili hladnu oblogu na glavu, vrat, pazuh i prepone

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Stručnjaci analiziraju: Ima li brzog rešenja što te tiče vrućina u porodilištima?

 

makonda-tracker