važno je znati

Broj zaražene dece u Srbiji je u porastu: Šta je BRNU ili AMERIČKI VIRUS, kako ga prepoznati i lečiti?

0

Ovaj virus je poznat još i kao bolest šaka, stopala i usta 

BRNU VIRUS SIMPTOMI, LEČENJE
BRNU VIRUS SIMPTOMI, LEČENJEfoto: Shutterstock / H_Ko

Iz domova zdravlja u Beogradu stižu vesti koje su zabrinule mnoge roditelje. Sve je više registrovane obolele dece od takozvanog BRNU ili američkog virusa.

 

Ovo nije nova bolest na našem podneblju, samo je mnogi češće znaju pod nazivom bolest šaka, stopala i usta. Ovo je zarazna virusna infekcija koja se često javlja kod male dece.

 

Prema pisanju Mayoclinic.org simptomi uključuju rane u ustima i osip na rukama i stopalima. Bolest šaka i stopala je najčešće uzrokovana koksaki virusom.

Ne postoji poseban tretman za bolest šaka, stopala i usta. Često pranje ruku i izbegavanje bliskog kontakta sa ljudima koji imaju ovu bolest mogu pomoći u smanjenju rizika od infekcije vašeg deteta.

 

Simptomi BRNU infekcije


Neki od simptoma su:

 

  • visoka temperatura
  • upaljeno grlo
  • mučnina
  • Bolne lezije poput plikova na jeziku, desni i unutrašnjoj strani obraza.
  • osip na dlanovima, tabanima i ponekad zadnjici. Osip ne svrbi, ali ponekad ima plikove. U zavisnosti od boje kože, osip može izgledati crveno, belo, sivo ili samo kao sitne kvržice.
  • gubitak apetita
     
BOLNE AFTE U USTIMA SU SIMPTOM BRNU VIRUSA
BOLNE AFTE U USTIMA SU SIMPTOM BRNU VIRUSA foto: Shutterstock / Jaksuthep Teekul

Uobičajeni period od početne infekcije do pojave simptoma (period inkubacije) iznosi 3 do 6 dana. Deca mogu dobiti temperaturu i razviti bol u grlu. Ponekad gube apetit i ne osećaju se dobro.

 

Jedan ili dva dana nakon početka groznice mogu se razviti bolne rane u prednjem delu usta ili grla. Može se pojaviti i osip na rukama i stopalima, a ponekad i na zadnjici.

 

Rane koje se razvijaju u zadnjem delu usta i grla mogu ukazivati na srodnu virusnu bolest zvanu herpangina. Ostale karakteristike herpangine uključuju iznenadnu visoku temperaturu i, u nekim slučajevima, napad. U retkim slučajevima, rane se razvijaju na rukama, stopalima ili drugim delovima tela.

Kada treba otići doktoru?


BRNU je bolest koju obično prate lakši simptomi. Najčešće izaziva samo groznicu i blage simptome koji traju nekoliko dana. Ipak, ako je vaše dete mlađe od šest meseci, ima oslabljen imuni sistem, ili ako ima čireve u ustima ili grlobolju potrebno je da se obratite lekaru. Njegov savet će biti poželjan i ako se simptomi bolesti ne povuku ni posle 10 dana.

 

Uzrok nastanka BRNU virusa


Najčešći uzrok bolesti šaka, stopala, usta je infekcija koksaki virusom 16. Ovaj koksaki virus pripada grupi virusa koji se nazivaju nonpolio enterovirusi. Druge vrste enterovirusa takođe mogu izazvati bolest šaka i stopala i usta.

 

ČESTO SE BOLNI PLIKOVI JAVLJAJU I NA STOPALIMA
ČESTO SE BOLNI PLIKOVI JAVLJAJU I NA STOPALIMA foto: Shutterstock / staras

Većina ljudi dobije infekciju koksaki virusom preko usta. Bolest se širi kontaktom od osobe do osobe sa zaraženom osobom:

 

  • Kapljice iz nosa i grla
  • Pljuvačka
  • Tečnost iz plikova


Dete je najzaraznije tokom prve nedelje od nastanka bolesti, ali virus može ostati u telu nedeljama nakon što simptomi nestanu. To znači da vaše dete još uvek može da zarazi druge.

 

Neki ljudi, posebno odrasli, mogu preneti virus bez ikakvih simptoma bolesti.

 

Izbijanja bolesti su češća u leto i ranu jesen.

Faktori rizika za dobijanje BRNU bolesti 


Starost je glavni faktor rizika za bolest šaka, stopala i usta. Bolest najčešće pogađa decu mlađu od 5 do 7 godina. Deca u ustanovama za brigu o deci su posebno ranjiva jer se infekcija širi kontaktom od osobe do osobe.

 

Bolest ruku, stopala i usta obično pogađa malu decu, ali svako može da je dobije.

 

Smatra se da starija deca i odrasli imaju imunitet protiv ove bolesti, jer imaju antitela koja ih štite od napada ovog virusa. 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Šta je denga virus?

 

makonda-tracker