zanimljivo

Mnoge žene tvrde da im pomaže: Da li popularno biljno ulje može da poveća i zategne grudi?

0

U poslednje vreme na internetu se može pronaći interesantna tvrdnja od DIY triku za povećanje i čvrstinu grudi, a evo o čemu je reč

Grudi vremenom počinju da se opuštaju zbog gravitacije, što je normalan deo starenja
Grudi vremenom počinju da se opuštaju zbog gravitacije, što je normalan deo starenjafoto: Volodymyr TVERDOKHLIB/Shutterstock

Maslinovo ulje je popularan sastojak u pripremi hrane zbog njegovog suptilnog ukusa i zdravstvenih prednosti, a u poslednje vreme često se koristi u "uradi sam" preparatima za negu kože.


Poznato da je ulje masline može da bude korisno za hidrataciju kože, a u poslednje vreme na raznim portalima i društvenim mrežama pripisuje mu se jedno interesantno svojstvo – da povećava i zateže grudi.


Ova tvrdnja, međutim, nema medicinsko utemeljenje i ne postoje relevantne studije koje dokazuju takvo dejstvo maslinovog ulja. Štaviše, još uvek nije otkriven nijedan drugi način povećanja grudi bez operacije.

Maslinovo ulje moglo bi da pomogne da vam koža u ovom delu tela bude zdravija, blistavija i hidrirana, ali teško da ćete naći stručnjaka koji će vam reći da će sigurno učvrstiti opuštene grudi ili ih čak povećati.

 

Maslinovo ulje je moćno, ali ne i magično sredstvo
Maslinovo ulje je moćno, ali ne i magično sredstvofoto: Shutterstock/masa44

Ipak, mnoge žene kunu se u ovaj trik.


Zašto se maslinovo ulje povezuje sa zategnutim i većim grudima?


Maslinovo ulje bogato je polifenolima, supstancama bilnog porekla koje smanjuju upalu. Kada se nanesu na kožu, polifenoli mogu da je zaštite od preranog starenja, oštećenja od sunca i određenih kožnih stanja poput akni.


Ovo ulje, takođe, obiluje antioksidancima, naročito vitaminom E, a poznato je da antioksidansi pomažu u zaštiti organizma od slobodnih radikala koji izazivaju oštećenje ćelija. Mogu da bugu korisni i u sprečavanju prvih znakova starenja, piše Healthline, kao što su bore, opuštenost i staračke pege.


U teoriji, na osnovu toga što znamo o polifenolima i antioksidansima, maslinovo ulje bi moglo da pomogne u smanjenju opuštenosti kože.

 

Nema dokaza da maslinovo ulje može da poveća obim grudi
Nema dokaza da maslinovo ulje može da poveća obim grudifoto: otnaydur/Shutterstock

Međutim, imajte u vidu da je koža na grudima mnogo deblja od one na licu, što otežava prodiranje lokalno nanetih proizvoda, a grudi se, uz to, opuštaju više nego lice, što je odgovor na gravitaciju pre nego na starenje.


Postoje li rizici?


Nema dokaza da maslinovo uljeiako je veoma moćno, utiče na povećanje veličine ili čvrstine grudi, ali ni da je posebno opasno. Međutim, ako ste alergični na masline, ne bi trebalo da koristite ni njihovo ulje, čak ni na koži.


Ako niste sigurni smetaju li vam masline, možete to testirati tako što ćete nanesti malu količinu maslinovog ulja na manju površinu kože na unutrašnjoj strani podlaktice. Ostavite to da odstoji najmanje 24 sati i potom potražite bilo kakav znak crvenila ili iritacije. Ako ne primetite ništa neobično ni posle jednog dana, možete pokušati da ga primenite na većoj površini.

 

Ali, u svakom slučaju, ne očekujte čudo. Jednostavno, ne postoji dokaz da deluje!

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Doktorka apeluje na žene povodom raka dojke: Uzroci, posledice, prevencija!

 

makonda-tracker