prepoznajte ga na vreme

Kako izgleda KONJUKTIVITIS? Postoje 3 vrste upale, a simptomi mogu da se razlikuju u zavisnosti od toga šta je izaziva

0

U slučaju da je konjuktivitis alergijski pojaviće se još neki znakovi, kojih nema u slučaju, recimo, bakterijskog ili virusnog konjuktivitisa, koji pak razvijaju svoje dodatne simptome

Konjuktivitis - fotografija
Konjuktivitis - fotografijafoto: Dinko Kyuchukov / Alamy / Alamy / Profimedia

Konjuktivitis predstavlja upalu konjuktive, odnosno vežnjače – providne tanke membrane koja prekriva beonjaču oka i unutrašnju stranu kapka.


U vežnjaki krvni sudovi prenose krv kroz površinu oka, čime ga štite od infekcija, a u slučaju njenog zapaljenja, nastaje konjuktivitis.


Do ove upale dolazi zbog izlaganja oka mikroorganizmima i drugim oblicima iritacije, a uglavnom su u pitanju sledeće vrste zapaljenja.

Simptomi konjuktivitisa


Konkuktivitis obično prate sledeći simptomi:

 

  • crvenilo u predelu beonjače oka
  • suze
  • lepljiva sluz ili gnoj
  • kora oko oka
  • otok ili nadutost kapka
  • bol
  • peckanje
  • probadanje
  • zamagljen vid
  • osetljivost na svetlost

 

Ne uzimajte na svoju rupu kapi za oči, već se obavezno konsultujte s farmaceutom i, po potrebi, lekarom
Ne uzimajte na svoju rupu kapi za oči, već se obavezno konsultujte s farmaceutom i, po potrebi, lekaromfoto: Shutterstock / Ahmet Misirligul

Međutim, mogu se javiti i drugi simptomi, u zavisnosti od toga koji je tip konjuktivitisa u pitanju.

 

1. Virusni konjuktivitis


Češće se javlja kod odraslih i izazvan je virusnom infekcijom. Veoma je zarazan i lako se širi u kolektivima i, uopšte, na mestima gde ima mnogo ljudi. Izaziva peckanje, crvenilo i vodenasti iscedak, a može da razvije i curenje iz nosa ili upalu grla.


2. Bakterijski konjuktivitis


Takođe veoma zarazna, ova upala češća je kod odraslih i izazvana bakterijskom infekcijom.


Oko je u ovom slučaju bolno na dodir i može da se javi lepljivi gnoj, a nekada bakterijski konkuktivitis izazivaju streptokoke, pa se mogu razviti i simptomi koji inače prate streptokokne infekcije: povišena telesna temperatura, glavobolja i razdražljivost, bol u grlu, zglobovima, mišićima, otečeni krajnici i gnojni čepovi, bolovi u stomaku, osip po telu...

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Alergije mogu da budu opasne po život


3. Alergijski konjuktivitis


Ovaj oblik upale konjuktive nastaje usled alergijske iritacije, nakon kontakta s nekim alergenom. On nije zarazan, a može da izazove otok, ekstreman svrab, crvenilo i suze.

 

Konjuktivitis prati niz neprijatnih simptoma
Konjuktivitis prati niz neprijatnih simptomafoto: puhhha/Shutterstock

Kada se javiti lekaru zbog konjuktivitisa?


Često simptomi konjuktivitisa prolaze spontano, sami od sebe, nakon dva do pet dana, dok je u težim slučajevima potrebno do tri nedelje.


U slučaju da sumnjate na bakterijsku infekciju koja zahteva antibiotsku terapiju, javite se svom izabranom lekaru što pre.

 

Čak i ako to nije slučaj, ako je iritacija veoma snažna i utiče na vaš vid i svakodnevicu, zakažite termin kod lekara, naročito ako se stanje ne poboljšava vremenom.

makonda-tracker