obratite pažnju

Koliko vode treba piti kod problema s pritiskom? Hipertenzija je jedna od NAJVEĆIH OPASNOSTI tokom leta

1

Jeste li znali da su dehidracija i povišen krvni pritisak povezani? Ukoliko tokom leta ne pijete dovoljno vode, ovo treba da imate u vidu

Povišen krvni pritisak povezan je s dehidracijom u vrelim letnjim danima
Povišen krvni pritisak povezan je s dehidracijom u vrelim letnjim danimafoto: Zorana Jevtić

Voda nije lek za hipertenziju, ali bi mogla da bude veoma korisna ako živite s ovim stanjem, naročito u posebno teškim letnjim mesecima.


Istraživanja su pokazala da su dehidracija i visok krvni pritisak povezani – pošto se krv sastoji 90% od vode, ukupna zapremina se smanjuje prilikom dehidracije. Kada se to dogodi, telo reaguje dužavanjem krvnih sudova, što za posledicu ima porast krvnog pritiska.


Ako ste hronično dehidrirani, to može da pogorša hipertenziju.

To, naravno, ne znači da manjak vode izaziva povišen krvni pritisak, ali ima potencijal da doprinese ovom zdravstvenom problemu.

 

Adekvatan unos vode veoma je važan cele godine, a po letnjim žegama naročito
Adekvatan unos vode veoma je važan cele godine, a po letnjim žegama naročitofoto: Phovoir/Shutterstock

Natrijum je esencijalni mineral koji se dobija iz soli ima dve važne uloge kada je reč o krvnom pritisku: on pomaže u održavanju ravnoteže vode, tako da su razni sistemi u telu konstantno u stanju ravnoteže, a uz to pomaže u kontrakciji i opuštanju mišića, kao i krvnih sudova. Ukoliko je nivo natrijuma previše visok ili suviše nizak, ove funkcije mogu biti ozbiljne narušene, piše Very Well Health.


Još uvek nema dovoljno studija o tome kako dehidracija utiče na hipertenziju, ali studija stručnjaka australijskog Univerziteta "Monaš", sprovedena nad životinjama i objavljena 2016. u listu Scientific Reports , pokazala je da ne samo što ona pogoršava visok pritisak nego povećava rizik od oštećenja bubrega.


Koliko vode treba piti dnevno?

 

Dehidracija i hipretenzija su povezani
Dehidracija i hipretenzija su povezanifoto: Kitreel/Shutterstock

Ne postoji konačan odgovor na pitanje koliko je vode idealno popiti tokom dana da bismo sačuvali zdravlje, ali američki Nacionalni institut za nauku preporučuje sledeće količine tečnost, računajući sve što se ukupno unese u organizam dnevno (dakle ne samo konkretno vodu ispijanjem):

 

  • Za odrasle žene; 2,7 litara
  • Za odrasle muškarce: 3,7 litara


Da biste procenili svoje individualne potrebe i ako ste zabrinuti unosite li dovoljno tečnosti, obavezno o tome popričajte sa svojim izabranim lekarom, koji je upućen u vaše zdravstveno stanje i medicinsku istoriju.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Koja slavska hrana je opasnost za zdravlje

 

makonda-tracker