efikasno

Kako ublažiti tamne fleke? 9 stvari koje (naučno dokazano) posvetljuju mrlje od sunca, akni i starenja

0

Naučne studije pokazale su da je moguće bez skupih tretmana ublažiti tamne fleke koje se javljaju nakon izlaganja suncu

Tamne fleke najčešće su posledica izlaganja sunčevim zracima
Tamne fleke najčešće su posledica izlaganja sunčevim zracimafoto: fizkes/Shutterstock

Tamne fleke od sunca su smeđe mrlje koje se pojavljuju na koži usled izlaganja suncu.


U pitanju su nekancerozne promene koje ne predstavljaju zdravstveni rizik, piše medicinska platforma Healthline, ali ljudi često odlučuju da ih uklone iz kozmetičkih ili estetskih razloga.


Ovakve pegice se razvijaju na delovima kože koji su izloženi suncu, a moguće je da se jave i kao posledica akni, starenja itd. Pomenuti portal ističe da postoji više opcija ukoliko želite da ih se rešite kod kuće.

 

Kako izbeleti tamne fleke od sunca?


Kako ističe Healthline, postoje profesionalni tretmani za uklanjanje i posvetljivanje ovih mrlja na koža. Samo neki od njih su hemijski piling, uklanjanje laserom, krioterapija, intenzivna pulsna svetlost itd.


Međutim, navodno postoje trikovi i za ublažavanje fleka na koži nastalih zbog sunca u kućnim uslovima, a pomenuta medicinska platforma navodi sledeće.

 

Pege od sunca mogu se posvetleti
Pege od sunca mogu se posvetletifoto: Geinz Angelina/Shutterstock
  • Aloja. Aloe vera sadrži aktivna jedinjenja, ukljujčujući aloin i aloezin. Konkretno za ovaj drugi je studija kineskih naučnika, objavljena 2008. u medicinskom magazinu International Journal of Cosmetic Science, pokazala da vrlo efikasno ublažava hiperpigmentaciju, uključujući i pege od sunca.

 

  • Jabukovo sirće. Naučno istraživanje stručnjaka Univerziteta u Sinsinatiju, objavljeno 2009. u listu International Journal of Molecular Sciences. utvrdilo je da sirćetna kiselina u jabukovom sirćetu može pomoći u posvetljivanju pega od sunca ukoliko s eprimenjuje redovno.

 

  • Crni čaj. Studija koja je 2011. objavljena u časopisu Toxicological Research pokazala je da nanošenje tečnosti u kojoj je kuvan crni čaj na tamne fleke dvaput dnevno tokom četiri nedelje deluje tako što posvetljava kožu.
  • Zeleni čaj. Ekstrakt zelenog čaja ima efekat depigmentacije, pokazao je pregled više studija objavljen 2013. u magazinu Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery.

 

  • Ekstrakt sladića. Ovaj uobičajen sastojak u mnogim kremama za sunčanje ublažava promenu boje kože koju je izazvalo UV zračenje.

 

  • Mleko. Obično mleko, kiselo mleko i mlaćenica sadrže mlečnu kiselinu koja može pomoći u smanjenju pigmentacije kože, uključujući i pege od sunca. Studija indijskih stručnjaka iz 2014. pokazala je i da je mleko efikasno u posvetljivanju melasme.

 

Tamne fleke najčešće su posledica izlaganja sunčevim zracima
Tamne fleke najčešće su posledica izlaganja sunčevim zracimafoto: srisakorn wonglakorn/Shutterstock
  • Vitamin C. Antioksidativna svojstva vitamina C nude više prednosti u vezi sa oštećenjem od sunca, uključujući zaštitni efekat od UVA i UVB zraka. Lokalna primena vitamina C je efikasan način i da posvetlite tamne mrlje, piše Healthline.

 

  • Vitamin E. Studija objavljena 2011. u časopisu Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology pokazala je da suplementacija vitaminom E i mazanje ulja vitamina E pomaže da se spreči oštećenje od sunca i ublaže postojeće fleke.

 

  • Topikalne kreme. Postoji više preparata dostupnih u apotekama koje deluju na isti način, piše Healthline i navodi da su u pitanju kreme koje sadrže hidroksilnu kiselinu, glikolnu kiselinu, kojičnu kiselinu...

 

 

makonda-tracker