osluškujte svoje telo

Kako SLOMLJENO SRCE može da se odrazi na zdravlje? Opasnije je nego što deluje, a sebi možete pomoći ako postupite ovako

0

Svi smo se ponekad nakon kraha ljubavne veze osećali loše toliko da strepimo da ćemo se razboleti, a stručnjaci ističu da to ne samo što nije nemoguće već može da bude i vrlo opasno.

Emocionalni bol može prerasti u fizički nakon raskida i slomljenog srca
Emocionalni bol može prerasti u fizički nakon raskida i slomljenog srcafoto: alinabuphoto/Shutterstock

Period nakon raskida može da bude veoma teško i bolno životno razdoblje, a stručnjaci ističu da nije reč samo o našim emocijama – čak i telo može početi da trpi usled tugovanja.


Nakon što srce bude slomljeno, može doći do brojnih promena u navikama u ishrani, smanjene motivacije, anksioznosti i depresije.


Sve to može doprineti da se uskoro pojave i fizički simptomi.


Verujem 100 posto da slomljeno srce i emocionalni bol mogu negativno uticati na fizičko zdravlje – ističe za medicinsku platformu Healthline Kortni Nezbit, klinička socijalna radnica i terapeutkinja koja praktikuje individualnu, grupnu i terapiju za parove.

Um je veoma moćan, a slomljeno srce je vrlo snažna emocija. Kada se to dvoje kombinuje, to sigurno može proizvesti fizičku reakciju.


Iako se stručnjaci slažu da raskid može izazvati fizički bol i druge posledice po zdravlje, nije uvek jasno zašto.

 

Posle raskida se dešava da osećamo manjak motivacije, anksioznost, promene u snu i ishrani
Posle raskida se dešava da osećamo manjak motivacije, anksioznost, promene u snu i ishranifoto: fizkes/Shutterstock

U američkom medicinskom listu Proceedings of the National Academy of Sciences 2011. godine objavljena je studija stručnjaka Univerziteta u Mičigenu i Univerziteta Kolumbija koja je pokazala da ljudi koji su nedavno prošli kroz rastanak doživljavaju sličnu aktivnost mozga kada im se prikažu fotografije voljene osobe kao i kada doživljavaju fizički bol.


Istraživači su zaključili da se odbacivanje, kao i emocionalni i fizički bol, obrađuju u istim regionima mozga.


Autorka Megan Lasloki, koja je često pisala o slomljenom srcu, naglašava da bi to moglo biti jer se simpatički i parasimpatički sistem pokreću istovremeno.


Parasimpatički sistem je deo nervnog sistema koji upravlja funkcijama kao što su varenje ili proizvodnja pljuvačke, usporava rad srca i disanje. S druge strane, simpatički je onaj koji priprema telo za akciju – to je impuls "beži ili se bori", koji šalje hormone da jure kroz telo kako bi povećali broj otkucaja srca i razbudili mišiće. Kada su oba ova sistema aktivirana istovremeno, logično je da telo iskusi nelagodu, piše Healthline, a možda čak i bolove u grudima.

 

Emocionalni bol može prerasti u fizički nakon raskida i slomljenog srca
Emocionalni bol može prerasti u fizički nakon raskida i slomljenog srcafoto: PHOTOCREO Michal Bednarek/shutterstock

Čak sam imala pacijente koji su imali moždani ili srčani udar od stresa zbog raskida – objašnjava Nezbitova i naglašava da su to erkstremni slučajevi, ali "ilustruju koliko snažno doživljavamo emocionalni bol".

Dženifer Kelman, njena koleginica licencirana klinička socijalna radnica i lajkouč, kaže da slomljeno srce može da dovede do promena u apetitu, nedostatka motivacije, gubitka ili povećanja telesne težine, prejedanja, glavobolje, bolova u stomaku i opšteg lošeg stanja.


Depresija, anksioznost, povlačenje iz kruga prijatelja, porodice i uobičajenih aktivnosti... to su neke od najčešćih emocionalnihi reakcija na slomljeno srce posle raskida – kaže Kelmanova.

 

Emocionalni bol može prerasti u fizički nakon raskida i slomljenog srca
Emocionalni bol može prerasti u fizički nakon raskida i slomljenog srcafoto: My Ocean Production/Shutterstock

Ona kaže da je važno da ostanemo aktivni i kada to ne želimo, da održavamo pravilne navike u ishrani i ostanemo u interakciji s ljudima u svom društvenom krugu, jer to može da snizi rizike.


Nažalost, jedini lek za slomljeno srce i emocionali bol je vreme – podseća Kortni Nezbit. – Osim ako su u sve upletena i deca, najbolja opcija je da se uzdržite od kontakta s tom osobom, što uključuje i društvene mreže.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Depresija se često maskira u telesne simptome

 

makonda-tracker