stručni vodič

Jedan može da bude i kontraproduktivan: Koji su najbolji vitamini i suplementi za kosu?

0

Imajte na umu da nisu čudotvorni, ali da mogu da pomognu. 

Koji su najbolji vitamini za kosu?
Koji su najbolji vitamini za kosu? foto: HTeam/Shutterstock

Vitamini i suplementi koji obećavaju rast kose skoro da zvuče previše dobro da bi bili istiniti. Može li uzimanje tableta jednom ili dva puta dnevno zaista učiniti vašu kosu dužom, jačom i zdravijom?

 

Gubitak ili slabljenje kose mogu biti uzrokovani raznim faktorima, uključujući i nedostatke u ishrani. Dakle, iako vitamini i suplementi ni na koji način nisu čudotvorni lek, oni pravi mogu da utiču pozitivno na vašu kosu.

 

Evo malog pregleda na najbolje vitamine za rast kose i nekoliko suplemenata koje stručnjaci preporučuju.


Koji su najbolji vitamini za rast kose?

 

Na rast i zdravlje kose utiču brojni faktori, uključujući ishranu, genetiku, medicinska stanja, hormone, pa čak i stres. Istraživanja otkrivaju da nedostatak vitamina i minerala važnih za normalan rast i funkciju ćelija može doprineti gubitku kose.

 

- Vitamini su neophodni za zdrav rast kose i mogu pomoći u sprečavanju opadanja i stanjivanja kose. Najbolji vitamini za rast kose uključuju vitamine B, vitamin D, vitamin E, cink, biotin i gvožđe - kaže Mišel Grin, doktor medicine i kozmetički dermatolog iz Njujorka.

 

Vitamini nisu čudotvorni, ali mogu pomoći vašoj kosi
Vitamini nisu čudotvorni, ali mogu pomoći vašoj kosi foto: Look Studio, Shutterstock

Vitamin B


Vitamini B kompleksa igraju bitnu ulogu u rastu kose i „od suštinskog su značaja za metabolizam i funkciju nervnog sistema. Nije ni čudo što su vitamini B poput vitamina B7 (biotin) i B12 važni za jačanje kose - kaže dr Grin.

 

Istraživanja pokazuju da možete lako dostići dnevne potrebe količine vitamina B uravnoteženom ishranom. Vitamini B se mogu naći u raznim namirnicama, uključujući integralne žitarice, meso, ribu, cela jaja, orašaste plodove i avokado.

 

Biotin

 

Biotin, takođe poznat kao vitamin B7, je kompleks vitamina B koji se često reklamira da ima koristi za rast kose. I i nije da nije tako.

 

- Biotin ima funkciju u „stvaranju crvenih krvnih zrnaca, koje prenose kiseonik i hranljive materije do kože glave i folikula kose. Takođe „igra ulogu u proizvodnji keratina, koji je glavna komponenta kose - kaže dr Grin.

 

Većina ljudi dobija dovoljno biotina iz hrane koju jedu, napominje Nacionalni institut za zdravlje. Dr Grin preporučuje mleko, jaja, banane, losos, slatki krompir i bademe. Ako smatrate da vam je potrebno dodatno pojačanje, razgovarajte sa svojim lekarom - oznake suplementa otkrivaju da mnogi suplementi biotina za kosu, kožu i nokte daleko premašuju preporučenu dnevnu količinu.

 

Vitamin C

 

Vitamin C nije dobar samo za održavanje imuniteta, on takođe može učiniti kosu jačom. Dr Grin napominje da je kao moćan antioksidans vitamin C neophodan za zdrav rast kose.

 

- Vitamin C pomaže u povećanju cirkulacije krvi u celom telu, uključujući i kožu glave. Kada je povećana cirkulacija krvi u vašem skalpu, postoji veća stimulacija vaših folikula dlake, što može pomoći u promovisanju rasta kose - kaže Grin. 

 

Gvožđe
 

I gvožđe ima ulogu u rastu kose
I gvožđe ima ulogu u rastu kosefoto: puhhha/Shutterstock

Gvožđe takođe igra iznenađujuće važnu ulogu u rastu kose, a istraživanja (predstavljena u "Journal of Korean Medical Science") sugerišu vezu između nedostatka gvožđa i gubitka kose kod žena.

 

- Ovaj mikronutrijent podstiče cirkulaciju i pomaže efikasnijem prenosu kiseonika do vaših ćelija što može pomoći u rastu kose. Ako ne dobijate dovoljno gvožđa, vaše telo ne može proizvesti dovoljno hemoglobina, što će ometati isporuku kiseonika do vaše glave i doprineti gubitku kose - objašnjava dr Grin.

 

Ona preporučuje da jedete hranu bogatu gvožđem, kao što su školjke, crveno meso, spanać i sočivo. 

 

Keratin
 

Keratin je protein koji čini našu kosu, kožu i nokte, napominje Grin. Prirodno ga proizvodi telo, a postoje mnogi dodaci keratina koji tvrde da pomažu u rastu kose. Međutim, dr Grin predlaže „suplementaciju“ keratinom na prirodniji način – jedenjem hrane bogate proteinima poput jaja, pasulja, ribe i mesa – umesto uzimanja tableta.

 

- Ne postoje pouzdane studije koje pokazuju da keratin pomaže u rastu kose. Pored toga, prekomerni unos keratina može biti štetan zbog viška nakupljanja proteina u telu - upozorava doktorka.

 

Vitamin D

 

Nedostatak vitamina D može dovesti do gubitka kose, kaže dr Grin.

 

- Vitamin D se metaboliše u koži keratinocitima, ćelijama kože koje proizvode keratin. Kada telo nema dovoljno vitamina D, keratinociti u folikulima kose imaju problema da olakšaju rast kose, što dovodi do opadanja i gubitka kose - objašnjava dr Grin

 

Cink
 

Cink je mineral u tragovima i potreban je telu samo u malim količinama. Mali je, ali moćan i igra ulogu u svemu, od rasta ćelija do stvaranja DNK.

 

- Nizak nivo cinka je povezan sa gubitkom kose i lošim zarastanjem rana. Preporuka je da jedete hranu bogatu cinkom, poput mesa, pasulja, orašastih plodova i semenki - kaže dr Grin.

 

Vitamin A

 

Vitamin je može pomoći, ali i odmoći vašoj kosi
Vitamin je može pomoći, ali i odmoći vašoj kosifoto: Grant Lamos IV / Getty images / Profimedia

Vitamin A može pomoći u rastu kose, ali postoji kvaka: uzimanje previše može dovesti do gubitka kose. Vitamin A se odnosi na grupu jedinjenja koja uključuju retinol, retinal, retinoičnu kiselinu i karotenoide provitamina A, objašnjava dr Grin.

 

- Postojala je studija na miševima koja je pokazala da su matične ćelije folikula dlake aktivirane vitaminom A u ishrani. Međutim, ovo je složeno… naprotiv, bilo je dokaza da je visok nivo vitamina A preko prekomernog suplementacije povezan sa gubitkom kose - kaže ona.

 

Ona napominje da, iako nedostatak vitamina A može doprineti gubitku kose, to nije uobičajeno u SAD, dodajući da osim ako nemate dokaz o nedostatku vitamina A, nema razloga za suplementaciju.

 

Bonus video: 

 

 

 

makonda-tracker