Unosite ga više

Povezan je i s gomilanjem sala na stomaku: 14 simptoma manjka vitamina C u organizmu

0

Dok simptomi ozbiljnog nedostatka vitamina C mogu da se razvijaju mesecima, postoje neki suptilni znaci na koje treba obratiti pažnju

foto: Gargonia/Shutterstock
foto: Gargonia/Shutterstock

Ako imate izbalansiranu ishranu i aktivan stil života, zaista malo vitamina može da vam nedostaje. Ipak, neke ne možemo proizvesti sami, a malo ih ima i u ishrani. Vitamin C nije jedan od njih i zbog toga njegov nedostatak može ukazivati na neko ozbiljnije ili manje ozbiljno zdravstveno stanje.

 

Da proverite da li imate nedostatak ovog krucijalnog vitamina za vaš imunitet, nisu vam potrebni testovi, postoje znaci koji mogu ukazivati na to i koje možete sami proveriti već danas.

Dok simptomi ozbiljnog nedostatka vitamina C mogu da se razvijaju mesecima, postoje neki suptilni znaci na koje treba obratiti pažnju. Evo 14 najčešćih simptoma nedostatka vitamina C, kako ih navodi Healthline.

 

Vitamin C utiče na izgled vaše kože

Vrat, Dekolte, Nega kože, Koža, Žensko telo
foto: katherinegregorio/Shutterstock

1. Gruba, guščija koža

 

Vitamin C igra ključnu ulogu u proizvodnji kolagena, proteina koji se nalazi u vezivnim tkivima kao što je koža, kosa, zglobovi, kosti i krvni sudovi.

 

Kada je nivo vitamina C nizak, može se razviti stanje kože poznato kao keratoza pilaris. U ovom stanju, na zadnjoj strani nadlaktica, butina ili zadnjice formira se neravna "guščija koža“ zbog nakupljanja keratina unutar pora

 

2. Kovrdžave dlake na telu

 

Nedostatak vitamina C takođe može dovesti do toga da kosa raste u savijenom ili kovrdžavom obliku zbog defekata koji se razvijaju u proteinskoj strukturi kose dok ona raste.

 

Ovaj simptom nije toliko očigledan jer ove oštećene dlake uglavnom otpadnu.

 

3. Jarko crveni folikuli 

 

Kada telu nedostaje vitamin C, ovi mali krvni sudovi postaju krhki i lako se lome, uzrokujući da se oko folikula dlake pojavljuju male, svetlo crvene mrlje.
 

Vitamin C možemo unositi i izbalansiranom ishranom, ne samo suplementima

Vitamin C
foto: Shutterstock / Yulia Furman

 

4. Suva, oštećena koža

 

Vitamin C održava kožu zdravom tako što je štiti od oštećenja izazvanih suncem i od zagađivača kao što su dim od cigareta ili ozon.

 

Takođe podstiče proizvodnju kolagena, koji održava kožu elastičnom. Visoki unos vitamina C povezan je sa boljim kvalitetom kože, dok je manji unos povezan sa 10% povećanim rizikom od razvoja suve, naborane kože.

 

Dok suva, oštećena koža može biti povezana sa nedostatkom vitamina C, može biti uzrokovana i mnogim drugim faktorima, tako da ovaj simptom sam po sebi nije dovoljan da se dijagnostikuje nedostatak.

 

Nedostatak vitamina C može uzrokovati češće pojavljivanje modrica

Modrica
foto: Shutterstock

 

5. Lako nastajanje modrica

 

Lako stvaranje modrica je uobičajen znak nedostatka vitamina C, zbog slabe proizvodnje kolagena i krvni sudovi postaju slabiji, lako pucaju i nastaju modrice.

 

Modrice povezane sa nedostatkom mogu pokriti velike delove tela ili se pojaviti kao male, ljubičaste tačke ispod kože.

 

6. Rane sporo zarastaju 

 

Pošto nedostatak vitamina C usporava proizvodnju kolagena, posledica je sporije zarastanje rana.

 

Bolni zglobovi se mogu javiti kao problem usled nedostatka vitamina C

Koleno, Zglobovi, Reuma, Artritis
foto: Wavebreak / Profimedia

 

7. Bolni, otečeni zglobovi

 

Pošto zglobovi sadrže mnogo vezivnog tkiva bogatog kolagenom, na njih može uticati i nedostatak vitamina C.

 

Bilo je mnogo prijavljenih slučajeva bolova u zglobovima povezanih sa nedostatkom vitamina C, često dovoljno jakih da izazove šepanje ili otežano hodanje. Dobra vest je što se ovaj problem rešava suplementacijom u roku od nedelju dana.

 

8. Slabe kosti

 

Istraživanja su pokazala da vitamin C igra ključnu ulogu u formiranju kostiju, tako da nedostatak ovog vitamina može povećati rizik od preloma ili trošenja kostiju.

 

Dečiji skeleti mogu biti posebno pogođeni nedostatkom vitamina C, jer još uvek rastu i razvijaju se.

 

9. Krvarenje desni

 

Bez odgovarajuće količine vitamina C u organizmu, tkivo desni postaje oslabljeno i upaljeno, a krvni sudovi lakše krvare.

 

Unošenjem vitamina C poboljšaćete svoj imunitet i sprečiti bolesti

Bol u grlu, Grlobolja, Upala grla, Upala krajnika, Krajnici, Tonzilitis, Čaj za grlo, Prehlada, Infekcija
foto: Ahmet Misirligul/Shutterstock

 

10. Slab imunitet

 

Studije pokazuju da se vitamin C akumulira unutar različitih tipova imunih ćelija kako bi im pomogao u borbi protiv infekcija i uništavanju patogena koji izazivaju bolesti.

 

Nedostatak vitamina C povezan je sa slabim imunitetom i većim rizikom od infekcije, uključujući ozbiljne bolesti poput upale pluća.

 

Vitamin C pomaže pri absorpciji gvožđa iz zelenog povrća

Zdrava ishrana, Zdrava hrana, Gvožđe, Zeleniš, Zeleno lisnato povrće, Obrok, Zdrav obrok, Zdrava devojka, Zdrava žena, Pravilna ishrana
foto: RossHelen, Shutterstock

 

11. Uporna anemija zbog nedostatka gvožđa

 

Vitamin C i anemija uzrokovana nedostatkom gvožđa se često javljaju zajedno. Znaci anemije usled nedostatka gvožđa uključuju bledilo, umor, probleme sa disanjem tokom vežbanja, suvu kožu i kosu, glavobolju i udubljene nokte.

 

Nizak nivo vitamina C može doprineti anemiji uzrokovanoj nedostatkom gvožđa smanjenjem apsorpcije gvožđa iz biljne hrane.

 

12. Umor i loše raspoloženje

 

Dva najranija znaka nedostatka vitamina C su umor i loše raspoloženje. Ovi simptomi se mogu pojaviti čak i pre nego što se razvije potpuni nedostatak.

 

Iako umor i razdražljivost mogu biti neki od prvih simptoma koji se pojavljuju, oni obično nestaju nakon samo nekoliko dana adekvatnog unosa suplemenata ili u roku od 24 sata ukoliko se primeni intezivna suplementacija.

 

13. Neobjašnjivo povećanje telesne težine

 

Vitamin C može pomoći prevenciji gojaznosti tako što reguliše trošenje masti  i smanjuje lučenje hormona stresa.

 

Istraživanja su otkrila doslednu vezu između niskog unosa vitamina C i viška masti u telu, ali nije jasno da li je to uzročno-posledična veza. Zanimljivo je da je nizak nivo vitamina C u krvi povezan sa većim količinama masti na stomaku, čak i kod osoba normalne težine.

 

Nedostatak vitamina C povezan je sa salom na stomaku i kod osoba normalne težine

merenje, gojaznost, Višak kilograma
foto: lithian/Shutterstock

 

14. Hronična upala i oksidativni stres

 

Vitamin C je jedan od najvažnijih antioksidanata. Pomaže u sprečavanju oštećenja ćelija neutralisanjem slobodnih radikala koji mogu izazvati oksidativni stres i upale u telu.

 

Oksidativni stres i upala su povezani sa mnogim hroničnim bolestima, uključujući bolesti srca i dijabetes.

 

makonda-tracker