savet stručnjaka

Postoje 3 vrste lekova koji NEUTRALIŠU ALERGIJE: Evo koliko moramo da ih koristimo i kako tačno deluju na naš organizam

0

Kako se izboriti sa sezonskim alergijama - za neke je to večno pitanje. 

Postoje tri vrste lekova koje neutrališu alergije
Postoje tri vrste lekova koje neutrališu alergijefoto: Rafal Strzechowski / Free / Profimedia

Ljudi koji imaju problem sa alergijama najbolje znaju koliku muku one mogu da predstavljaju. Ne možete da izađete u prirodu i da se opustite, da leti nađete hlad ispod drveta, da prošetate kućnog ljubimca...

 

Ne smete baš bilo kada da otvorite prozor ni kod kuće. Peckanje, svrab i iritacija, blaža ili jača, u očima, nosu ili na koži su uvek tu. 

 

Najbolji vid prevencija protiv sezonskih alergija je desenzibilizacija, o čemu smo već pisali ranije, ali uz to postoje i tri vrste klasičnih lekova koje imaju zadatak da se uhvate u koštac sa ovim dosadnim i zamornim problemom.

 

Kako za Glossy objašnjava dr sc. med. Zorica Plavšić, pulmolog i alergolog, svi lekovi koji se koriste za lečenje alergije bilo gde u Svetu dostupni su i u Srbiji.

 

Curenje iz nosa jedan je od vodećih simptoma alergije
Curenje iz nosa jedan je od vodećih simptoma alergijefoto: pikselstock/shutterstock

 

- Kod korišćenja bilo koje vrste leka protiv alergije, neophodno je najpre ispitivanje na koji alergen je osoba alergična, kao i odlazak na redovne kontrole kod lekara specijaliste za alergiju. Od tri različite vrste lekova svaki deluje na svoj način, dok se za alergijske promene na koži koriste odgovarajuće kreme - objašnjava dr Plavšić i dodaje da su to sledeći:

 

  • Antihistaminici - lekovi koji ublažavaju simptome tako što neutrališu histamin koji je odgovoran za pojhavu simproma (tablete, ampule). Mogu da se koriste i više meseci.
  • Antileukotrijeni - lekovi koji deluju preventivno tako što neutrališu ili sprečavaju lučenje nekih supstanci odgovornih za nastanak alergije ( u tabletama). Koriste se najmanje tri meseca.
  • Kortiko preparati u vidu tableta, ampula i injekcija ili sprejeva za nos ili inhalaciju. Tu i kapi za oči.

 


 

 

 

makonda-tracker