inspirišuće putovanje

Troje od četvoro dece vodi ISTU BORBU: Ova vesela porodica pošla je na put oko sveta, a razlog je srceparajući

0

Nakon što su se našli u bezizlaznoj situaciji, roditelji četvoro dece rešili su da naprave nezaboravne uspomene

foto: pleinleursyeux/Instagram
foto: pleinleursyeux/Instagram

Kao i mnogo mama, Edit Lemej (44) opsednuta je fotografisanjem i beleženjem svakog ljupkog porodičnog trenutka. Tokom nedavnog putovanja s njenim najmilijima, ona je snimila više hiljada fotografija. Ipak, ovaj porodični odmor nije bio kao raniji. Poseban je.


Edit i njen suprug Sebastijan (45) ponosni su roditelji četvoro dece, s kojima su tokom ovog putovanja rešili da naprave "vizuelne uspomene", a razlog je činjenica da troje njihovih mališana postepeno gubi čulo vida.

 

Tokom 2018. godine, Mia (11), njihovo najstarije dete, dobila je dijagnozu Retinitis pigmentosa, što je nasledna, degenerativna bolest očiju koja izaziva ozbiljno oštećenje vida. Ćelije njenog oka postepeno se raspadaju, zbog čega Mia slepi.


Kako je Edt objasnila za Dejli mejl, i njen suprug i ona bili su nosioci gena za ovo oboljenje, iako to nisu znali.

 


Rekli su nam da je verovatnoća da ćemo preneti to deci jedan u četiri. Nažalost, kod nas ga je dobilo troje od četvoro – kaže mama Edit.


U trenutku kada je porodica konačno shvatila sa čime se Mia suočava, još dvoje dece je ispoljilo simptome. I Kolin (7) i Lorent (5) malo po malo gube čulo vida, dok je Leo (9) imao sreću da ima besprekoran vid.

 


Budući da će troje dece neminovno izgubiti vid, porodica je rešila da mališani vide što je više moguće stvari koje će dobro upamtiti i ceniti zauvek.

 

Razmišljali smo u stilu "Zašto gledati slona u knjizi kada možemo da odemo i vidimo pravog" – kaže Edit.

 


Sebastijan i ona seli su sa svojom decom jednog dana i pitala ih šta sve žele da vide na svetu. Rezultati su bili pomalo neočekivano i simpatični: Mia je želela samo da jaše konje, Kolin da prespava u vozu ili na brodu, Lorent ništa nije razumeo i želeo je samo da pije sokić i sedi na kamili.

 


Pre šest meseci, krenuli su iz svoje rodne Kanade, a do danas su posetili Namibiju, Zambiju, Tanzaniju, Tursku, Mongoliju, Indoneziju i Bali. Šta je još pred njima? Ko zna!

 

 

makonda-tracker