zanimljivo

Za ovakav POST nikad niste čuli: Poznata pevačica podelila trik za koji nauka kaže da ima čudotvorne efekte

0

Škotska muzička zvezda na ovaj način čuva svoj glas, a istraživanja su povezala njen nesvakidašnji "post" sa sniženjem pritiska, nivoa hormona stresa...

Škotska pevačica Lulu (75) pre nekoliko dana je nastupila u Kraljevskoj koncertnoj sali u Glazgovu
Škotska pevačica Lulu (75) pre nekoliko dana je nastupila u Kraljevskoj koncertnoj sali u Glazgovufoto: Duncan McGlynn / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Škotska pevačica Lulu nedavno je otkrila za Guardian da je počela da praktikuje vrlo neobičan post.


Ona, naime, primenjuje "govorni post", odnosno ne izgovara nijednu reč do podneva, što je njen načina sačuva svoj glas i glasne žice.


To pomaže u brizi o mom "instrumentu" – rekla je ona. – To mi omogućava da pevam.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lulu Official (@lulukc)


Guardian navodi da Lulu na njenom nesvakidašnjem postu nije dozvoljeno ni da šapuće i da ona "postoji u stanju produžene tišine".

 

Šta je govorni post i kakav efekat ima?


Ovaj portal podseća da "govorni post" ima mnogo prednosti koje nisu nužno povezane sa očuvanjem glasa kod pevača, pa je tako studija koju su 2005. objavili američki Nacionalni instituti za zdravlje utvrdila da su periodu tišine kod učesnika istraživanja koji su praktikovali govorni post doveli do "dramatično sniženog krvnog pritiska".

 

'Govorni post' podrazumeva da se ćuti do podneva
"Govorni post" podrazumeva da se ćuti do podnevafoto: Dean Drobot/Shutterstock

Potom je 2021. ista biomedicinska istraživačka ustanova objavila studiju koja je otkrila da je govorni post pomogao u snižavanju nivoa kortizola, koji vam je možda poznatiji kao hormon stresa.

 

Naravno, potrebno je još studija kako bismo tačno znali kako se ćutanje odražava na naš organizam, ako uopšte ima nekakav efekat..


Pored toga, psiholog dr Robert N. Kraft tvrdi da nam produžena tišina pomaže da postanemo bolji slušaoci.

 

'Govorni post' nije lako praktikovati jer ne možete da izrazite misli i potrebe tako lako i brzo
"Govorni post" nije lako praktikovati jer ne možete da izrazite misli i potrebe tako lako i brzofoto: Stock-Asso/Shutterstock

Međutim, postoje i neki nedostaci govornog posta, pored očigledne činjenice da na njemu ne možemo jasno i brzo da izrazimo svoje potrebe.


Ljudi koji manje pričaju smatraju se manje dopadljivim, saznanje je do kog su došli američki istravači i potom ga objavili 2022. u medicinskom listu Personality and Social Psychology Bulletin.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Psiholog o kvalitetu života: Na koji način se ophodimo prema emocijama?

 

makonda-tracker