psihologija

Znate li nekoga ko ih koristi? 5 rečenica koje možete čuti od MANIPULATORA

0

Ako prečesto dečko, drugarica ili kolega upotrebljava baš ove rečenice umesto argumenata u nekoj raspravi, najverovatnije imate posla sa osobom koja manipuliše da bi dobila ono što želi

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Manipulacija se u psihologiji definiše kao vrsta društvenog uticaja čiji je cilj da promeni ponašanje ili percepciju drugih uz pomoć obmane, prikrivanja i zloupotrebe. Oni su vrlo vešti u skrivanju svoje prave prirode, ali i u upravljanju tuđim mišljenjima i emocijama, a najopasnije je to što manipulator može biti bilo ko. Štaviše, možda ste i vi sami taj koji manipuliše, a da niste toga svesni.


Da li vi ili neko vama blizak često koristi ove rečenice?

 

 

  • "Ti me ne razumeš."


Svaki pokušaj da racionalizujete neku situaciju završava se tvrdnjom sagovornika da je vi jednostavno ne shvatate? Ova taktika zasniva se na pokušaju da ometa racionalnu i argumentovanu komunikaciju, a uz to od njega pravi — žrtvu.

 

  • "Preteruješ."


Iako su manipulatori obično ti koji su previše dramatični: oni lažu, izvrću argumente, plaču stvarno ili lažno, često će optužiti druge da unose u odnos i raspravu bespotrebnu dramu i da preteruju u analizi i time zamenjuju vaše uloge. Ne dozvolite da vas to poljulja — ako svaki put kad podelite svoje misli doživite ovakvu reakciju, najverovatnije niste preterali.


Cilj ovakvog ponašanja jeste da prestanete da se otvoreno izražavate, a manipulatoru će potom uspevati sve što poželi da uradi u vašem odnosu.

 

Žena, Razgovor, Govor, Prijatelji, Posao, Saveti, Karijera
foto: Profimedia
  • "Preosetljiv/a si."


U očima manipulatora bez trunke empatije možda i jeste previše osetljivi jer on nije u stanju da stvari vidi iz vaše perspektive. U svakom slučaju, ako je osobi s kojom pokušavate da rešite neki problem uvek glavna odbrana to da ste vi isuviše osetljivi, njen cilj je da učini da se osetite nesigurno u sopstveno rasuđivanje. Tako pomislite da reagujete burno i puštate emocije da vas vode, pa ne vidite stvari realno i umesto u stvarno krivca sumnjate u sebe.

 

  • "Potreban/na sam ti."


Na ovaj način manipulator uspostavlja potpunu kontrolu — mislite da ne možete bez njega ili nečega njegovog. Ako mu poverujete, manipulator je taj koji ima moć jer je kontrola njegovo glavno oružje.

 

  • "Uvek ovo radiš."


Kada manipulator upotrebi ovu rečenicu, desilo se sledeće: ili vaša navodna tvrdoglavost staje na put njihovim namterama ili pokušavaju da vam usade nesigurnost i osećaj krivice. Tako se postavljaju iznad vas, kao neko ko sve vidi realno i objektivno, dok se vi vrtite u krug i ponavljate iste greške, slepi od pogrešnogh rasuđivanja.

 

 

makonda-tracker