nova saznanja

Mnogo pre drhtanja i ukočenosti: PRVI SIMPTOM razorne Parkinsonove bolesti čuje se – u govoru?

0

I pre nego što se jave tremor mišića i problemi s ravnotežom, treba obratiti pažnju na ovaj znak bolesti, kažu litvanski naučnici

Parkinsonova bolest obično se prepoznaje po tremoru mišića
Parkinsonova bolest obično se prepoznaje po tremoru mišićafoto: Kotcha K/Shutterstock

Parkinsonova bolest, nazvana tako po engleskom lekaru Džejmsu Parkinsonu, koji je prvi put opisao njene simptome 1817. godine, težak je poremećaj pokreta tela.


Šta je Parkinsonova bolest?


Kod ove bolesti dolazi do sniženog lučenja dopamina u bazalnim ganglijama, delu mozga koji igra važnu ulogu u kontroli voljnih pokreta i koji je oštećen ili neaktivan u tom slučaju.


Još uvek nije poznato zbog čega dolazi do smanjene proizvodnje dopamina, a posledica su, u svakom slučaju, nevoljni pokreti, dok je nekad prisutan i "višak pokreta", poput tremora, a nekad i "manjak pokreta", odnosno ukočenost i otežano započinjanje pokreta.

 

Parkinsonova bolest navodno se ne prepoznaje samo po pokretima tela
Parkinsonova bolest navodno se ne prepoznaje samo po pokretima telafoto: sruilk/Shutterstock

Parkinsonova bolest širom planete pogađa oko 10 miliona ljudi, a u Srbiji je ima najmanje 13.500 ljudi, prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut.


Glavni simptomi ovog stanja su:

  1. tremor u rukama, nogama, vilici i glavi
  2. ukočenost mišića, pri čemu mišić ostaje dugo stegnut
  3. sporo kretanje
  4. poremećaj ravnoteže i koordinacije, što ponekad može da dovede do pada

Rani znak Parkinsonove bolesti


Međutim, eksperti sada ističu da bi mnogo pre ovih pokazatelja poremećaja mogao da se javi jedan jasan simptom, zahvaljujući kom će se bolest ranije dijagnostikovati.


Umesto njih, ranije može da se pojavi oštećen govor – zaključak je litvanskih naučnika koji su nedavno sproveli važnu studiju o Parkinsonovoj bolesti.

 

Ruke nisu jedino što odaje Parkinsonovu bolest u ranoj fazi
Ruke nisu jedino što odaje Parkinsonovu bolest u ranoj fazifoto: fizkes, Shutterstock

Istraživači s Tehnološkog univerziteta u Kaunasu udružili su snage s kolegama s litvanskog Univerziteta medicinskih nauka kako bi identifikovali najranije znakove Parkinsonove bolesti. Za to su koristili glasovne podatke.


Parkinsonova bolest obično se povezuje s gubitkom motoričkih funkcija, odnosno podrhtavanjem ruku, ukočenošću mišića i problemima sa ravnotežom, ali litvanski eksperti napominju da kako motorička aktivnost opada, smanjuje se i funkcija glasovnih žica, dijafragme i pluća.


Promene u govoru dešavaju se čak i pre poremećaja motoričke funkcije, zbog čega bi promenjen govor mogao biti prvi znak bolesti – kaže Ritis Maskeliunas sa Tehnološlog univerziteta u Kaunasu.


Istraživanje je pokazalo da su ljudi u ranom stadijumu Parkinsonove bolesti govorili tiše, često monotono, manje ekspresivno, sporije, više fragmentovano. Kako bolest napreduje, tvrde ovi stručnjaci, sve su očigledniji promuklost, mucanje, nejasan izgovor reči i manje paza između reči.

 

 

makonda-tracker