psihologija

Kako da iskontrolišete NAPAD BESA? 10 saveta koji vam mogu pomoći da se SMIRITE za manje od 2 minuta

0

Ponekad je teško savladati emocije, ali nije nemoguće, a ovo su trikovi koji vam u tome mogu pomoći 

10 NAČINA DA POBEDITE BES
10 NAČINA DA POBEDITE BES foto: Pixel-Shot/Shutterstock

Sačuvati smirenost nije uvek lako, a ukoliko i vi imate "kratak fitilj" onda će vam sigurno od koristi biti jednostavni, a vrlo efikasni saveti za upravljanje besom — od uzimanja tajm-auta do korišćenja „I“ izjava.


Da li se lako iznervirate u saobraćaju? Da li vam krvni pritisak raste kada vaše dete odbija da sarađuje? Ljutnja je uobičajena, pa čak i zdrava emocija. Ali važno je da se nosite sa tim na pozitivan način.

 

Nekontrolisani bes može uticati i na vaše zdravlje i na vaše odnose, piše Mayoclinic.org.

Da li ste spremni da držite svoj bes pod kontrolom? Počnite tako što ćete razmotriti ovih 10 saveta za upravljanje besom.

 

1. Razmislite pre nego što progovorite


U trenutku kad vas nešto ili neko isprovocira, lako je reći nešto zbog čega ćete kasnije zažaliti. Odvojite nekoliko trenutaka da saberete svoje misli pre nego što bilo šta kažete. Takođe dozvolite drugima koji su uključeni u situaciju da učine isto.

 

2. Kada se smirite, izrazite zabrinutost


Čim budete razmišljali jasno, izrazite svoju frustraciju na asertivan, ali nekonfrontirajući način. Iznesite svoje brige i potrebe jasno i direktno, bez povrede drugih ili pokušaja da ih kontrolišete.

 

3. Vežbajte 


Fizička aktivnost može pomoći u smanjenju stresa koji može uticati na to da postanete ljuti. Ako osetite da vaš bes eskalira, idite u brzu šetnju ili trčite. Ili provedite neko vreme radeći druge prijatne fizičke aktivnosti.

VEŽBANJE OSLOBAĐA STRESA I NAKUPLJENOG BESA
VEŽBANJE OSLOBAĐA STRESA I NAKUPLJENOG BESA foto: Robert Daly / Caia Image / Profimedia

 

4. Uzmite tajm-aut


Tajm-auti nisu samo za decu. Dajte sebi kratke pauze u doba dana koje je stresno. Nekoliko trenutaka mirnog vremena može vam pomoći da se osećate bolje pripremljenim da se nosite sa onim što je pred vama, a da ne budete iritirani ili ljuti.

 

5. Identifikujte moguća rešenja


Umesto da se fokusirate na ono što vas je naljutilo, radite na rešavanju problema. Da li vas neuredna soba vašeg deteta nervira? Zatvorite vrata. Da li vaš partner kasni na večeru svako veče? Zakažite obroke kasnije uveče ili se dogovorite da jedete sami nekoliko puta nedeljno. Takođe, shvatite da su neke stvari jednostavno van vaše kontrole. Pokušajte da budete realni o tome šta možete, a šta ne možete da promenite. Podsetite se da bes neće ništa popraviti i da može samo pogoršati situaciju.

 

6. Držite se 'ja' izjava


Kritikovanje ili prebacivanje krivice može samo povećati napetost. Umesto toga, koristite izraze "I" da opišete problem. Budite poštovani i konkretni. Na primer, recite:

POKUŠAJTE DA SMIRENO RAZGOVARATE
POKUŠAJTE DA SMIRENO RAZGOVARATE foto: Shutterstock

- Uznemirna sam što si otišao od stola a da nisi ponudio pomoć oko posuđa umesto Nikad ne radiš nikakve kućne poslove.

 

7. Ne budi ljut


Opraštanje je moćno oruđe. Ako dozvolite da bes i druga, negativna osećanja, istisnu pozitivna osećanja, mogli biste se naći u situaciji gde ste zarobljeni u sopstvenoj gorčini ili osećanjima nepravde. Opraštanje nekome ko vas je naljutio moglo bi vam pomoći da naučite iz situacije i ojačate svoju vezu.

 

8. Koristite humor da oslobodite napetost


Smeh može pomoći da se rasprši napetost. Koristite humor da vam pomogne da se suočite sa onim što vas ljuti i, eventualno, sa svim nerealnim očekivanjima o tome kako stvari treba da se odvijaju. Međutim, izbegavajte sarkazam - to može povrediti osećanja i pogoršati stvari.

ŠALITE SE, POMAŽE U REŠAVANJU STRESA I BESA
ŠALITE SE, POMAŽE U REŠAVANJU STRESA I BESA foto: Profimedia

9. Vežbajte veštine opuštanja


Kada vam živci pucaju, primenite veštine opuštanja. Vežbajte vežbe dubokog disanja, zamislite opuštajuću scenu ili ponovite umirujuću reč ili frazu, kao što je „Smiri se“. Takođe možete da slušate muziku, pišete u dnevnik ili radite nekoliko joga poza - šta god je potrebno da podstaknete opuštanje.

 

10. Znajte kada da tražite pomoć


Naučiti da kontrolišete bes ponekad može biti izazov. Potražite pomoć za probleme sa besom ako vam se čini da je bes izmakao kontroli, i tera vas da radite stvari zbog kojih posle žalite ili vam je krivo što ste povredili ljude oko sebe.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Ljuta Ana Kokić 

 

makonda-tracker