savet stručnjaka

Kako se najbolje zaštititi od prolećnih alergija? Ovo je najefikasnija TERAPIJA, a tu je uvek i PRVA POMOĆ

0

Mnogi ljudi imaju problem sa prolećnim "radostima" u vidu raznih alergija...

 

Proleće nije baš svima omiljeno godišnje doba...
Proleće nije baš svima omiljeno godišnje doba... foto: Shuterrstock / Ground Picture

Iako mnogima donosi lepše vreme i dobro raspoloženje, proleće nije baš svima omiljeno godišnje doba. Pogotovo onom delu populacije koja ima problem sa sezonskim alergijama.

 

Nekima može biti veoma nezgodno ako ne tretiraju alergije na pravi način. Postoje određene stvari koje bi trebalo da radimo u našem domu da bismo se zaštitili, ali pravi problem nastaje kada izađemo napolje - u šetnju, prodavnicu, na posao....

 

- Najbolji lek protiv alergije je da pobegnemo od onoga na šta smo alergični. To, naravno, nije uvek moguće. Ali neka osnovna zaštita koja je svima dostupna može da pomogne. Na primer, nošenje maske preko usta i nosa može da spreči prodor polena u nos i disajne puteve. Dok recimo nošenje naočara može da spreči kontakt polena sa sluzokožom oka - savetuje za Glossy dr sc. med. Zorica Plavšić, pulmolog i alergolog.

 

Plavšićeva kao najbolji vid prevencije protiv sezonskiha alergija navodi desenzibilizaciju. Međutim, sa ovim vidom terapije neophodno je početi negde na kraju sezone prolećno letnjih alergija.

 

Desenbilizacija je najbolji vid prevencija, ali se sprovodi samo uz savet lekara
Desenbilizacija je najbolji vid prevencija, ali se sprovodi samo uz savet lekara foto: Martin Barraud pROFIMEDIA

- Desenzibilizacija je najefikasniji vid prevencije. Ona se sprovodi samo uz preporuku i praćenje lekara specijaliste alergologa. Ovaj vid prevencije podrazumeva davanje polena na koji je osoba preosetljiva od manjih ka većim dozama u periodu kada nema polena u vazduhu. To je negde krajem oktobra, početkom novembra pa sve do početka sezone cvetanja - kaže dr Plavšić.

 

Ova terapija se daje u vidu kapi, a neophodno je i da se pacijent tokom iste konsultuje sa svojim doktorom kako bi u zavisnosti od rezultata odlučili koji je najbolji sledeći korak.

 

- Kod nas, recimo, Institut "Torlak" proizvodi rastvore polena za desenzibilizaciju. Pacijent uzima taj rastvor u vidu kapi koje se stavljaju pod jezik i u određeno vreme odlazi na kontrole. Desenzibilizacija se prema odluci i Evropske i Američke akademije za alergiju sprovodi 5 godina za redom. Rezultati su izuzetno dobri i ohrabrujući. Od prirodnih preparata može da se koristi pčelinji polen i med, ali veoma oprezno i pod kontrolom zdravstvenih radnika apiteapeuta - navodi Zorica Plavšić.

 

 

makonda-tracker