POMAŽE

Travar otkrio recept za napitak za ublažavanje simptoma ALERGIJE: Kako da prirodnim putem olakšate borbu sa POLENOM?

0

 Bliži se kraj leta, a s njim dolaze i pojačane koncentracije alergena među kojima je najača ona na ambroziju 

Travar otkrio magični napitak za ublažavanje simptoma alergije
Travar otkrio magični napitak za ublažavanje simptoma alergije foto: Kurir TV

Alergije su poslednjih nekoliko godina postale svakodnevica velikog broja ljudi. Polen i druge čestice koje lete kroz vazduh čest su uzrok kijanja, suzenja očiju, svraba u grlu, iritacije nosa, a u najtežim oblicima može doći i do gušenja.

 

Iako je alergene jako teško izbeći, jer su, naročito tokom jeseni, svuda, postoje načini na koje možemo koliko toliko da se zaštitimo.

 

Marko Stevanović, najmlađi travar u Srbiji, dao je odgovore na neka od pitanja koja interesuju veliki broj ljudi. Imajte u vidu da čajne mešavine nisu zamena za terapiju koju propisuje lekar i da nikakvo sredstvo ne bi trebalo koristiti kao zamenu za preporučene lekove, već isključivo kao dodatnu pomoć.

 

 

Da li se i kako telo može odbraniti od alergije?

 

- Post na sokovima od voća i povrća bi pomogao telu u borbi sa alergijama. Na taj način će se otkloniti alergeni iz tela. Sok od cvekle, šargarepe i jabuke je delotvoran - kaže Marko.

 

On napominje da je jako važno izbegavati konzerviranu, rafinisanu, masnu i slatku hranu.

 

- Jačanje imunog sistema treba da bude prioritet. Beli luk sadrži bioflavonoid kvercetin, koji usporava upalne reakcije. Bromelain iz ananasa čini kvercetin još delotvornijim. Koren i listovi koprive se vekovima koriste protiv alergijskih simptoma. Kamilica je dobra kao sredstvo protiv alergije. Kopriva je svakako jedna od najdragocenijih biljaka koja pomaže u otklanjanju alergija - objašnjava Marko.

 

Koje biljke pomažu kod alergije?
Koje biljke pomažu kod alergije? foto: New Africa Shutterstock

 

On kaže da upravo ove biljke mogu da nam pomognu da simptomi nestanu ili ako već ne nestanu budu mnogo blaži. Takođe smatra da je kopriva veliki prijatelj ljuskog organizma i da je zato ona ta koja treba da dobije zasluženo mesto u kuhinji svakog čoveka.


- Čaj od koprive sprema tako što supenu kašiku lista koprive prelijte šoljom hladne vode (250ml), zagrevajte do ključanja, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte u malim gutljajima - objašnjava Marko.

 

Osim koprive, tu je i maslačak koji ima antihistaminsko dejstvo i koji se preporučuje osobama koje pate od alergija.

 

Na pitanje da li postoji neka čajna mešavina koja može da pomogne u tome da se alergeni zadrže podalje od našeg krvotoka Marko kaže: 

 

Recept za čajnu mešavinu protiv alergije
Recept za čajnu mešavinu protiv alergije foto: ViDI Studio/Shutterstock

 

- Ukoliko patite od alergija napravite sledeću čajnu mešavinu, jer se pokazala kao veoma delotvorn kod alergija:

 

  • Maslačak ( lat. Taraxacum officinale ) 20gr
  • Bokvica ( lat. Plantago major ) 20gr
  • Kopriva ( lat. Urtica dioica) 20 gr
  • Bosiljak ( lat. Ocimum basilicum ) 20 gr

 

Marko je naglasio da bosiljak ima dosta antioksidansa koji pomaže našem telu da se oporavi. Takođe sadrži antiinflamatorna svojstva. Bogat je vitaminom C koji je važan za jačanje imunog sistema.

 

- Čaj se sprema na ovaj način: prokuvate vodu (250ml) i stavite 1 supenu kašiku biljke. Ostavite da odstoji pa piti - kaže on i dodaje:

 

Ove biljke pomažu kod alergije
Ove biljke pomažu kod alergije foto: Robert Kneschke, Shutterstock

 

- Ako spremate čajnu mešavinu potrebno je da sve biljke pomešate, pa 4 supene kašike preliti sa litrom ključale vode ostaviti da stoji poklopljeno jedan sat. Procediti i piti u toku dana - savetuje on.

 

Osim ovih napitanka važno je i posvetiti se fizičkom zdravlju.


- Fizička aktivnost je izuzetno bitna za naše zdravlje. Više vremena provodite u prirodi - zaključuje Marko za Glossy.rs. 

 

Bonus video:

 

A šta kaže za kantarion pogledajte u videu

 

 

makonda-tracker